Waar komt de uitdrukking 'glimlachende mandarijn' vandaan?

Hoe is de uitdrukking ontstaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik vermoed dat dit verwijst naar de vroegere chinese overheidsbekleders (mandarijnen dus) en het feit dat veel oosterlingen altijd glimlachen ook als ze razend zijn van binnen. Kortom, een politicus die blijft lachen en je naait waar je bij staat.... Toegevoegd na 1 minuut: Hm, dat krijg je als je even afgeleid wordt tijdens het antwoord, dan is iemand je voor hahaha...

Mandarijn is een Chinees dialect Het woord mandarijn werd ook voor een Chinees gebruikt Toegevoegd na 2 minuten: Mandarijn = Chinese staatsambtenaar dus de altijd glimlachende chinese ambtenaar Toegevoegd na 4 minuten: De Mandarijnen droegen vaak oranje mantels.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mandarijn_(taal)

Ik heb wat gespeurd op het internet en ben (met behulp van de verder uitleg van jou over de gevoelswaarde van deze uitdrukking) tot de volgende conclusie gekomen: Het komt waarschijnlijk van de lachende Boeddha. Aangezien Boeddha een Aziaat was ( hij leefde vlak bij China ) en zijn beeltenis vooral in China wijd verbreid is geraakt, is hij een 'Mandarijn' te noemen. De lachende Boeddha staat vooral bekend om zijn stompzinnige lach. Zie de bijgevoegde afbeelding.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100