Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is biggelen?

Naar mijn weten kunnen alleen tranen biggelen. Maar wat is dat eigenlijk, biggelen? Wat is de oorspronkelijke betekenis van het woord?

Kun je het woord ook in andere betekenissen gebruiken? Bijvoorbeeld: "Het was vanochtend erg glad, de voetgangers biggelden over de straat"?
 

7 jaar geleden
5.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

biggelen ww. ‘naar beneden rollen (van tranen)’
Vnnl. de tranen bickelen uit de ooghen ‘de tranen rollen uit de ogen’ [1588; Kil.], biggelen ‘afdruipen, afrollen’ [1636; WNT].
De etymologie van biggelen staat niet vast. Mogelijk is er een verband met bikkels, die met knikkers vergeleken werden. Zo schreef Vondel: de tranen biggelden, als knickers, op de wang (WNT). Indien dit verband bestaat, zou bikkelen, biggelen afgeleid zijn van → bikkel.
Bickelen was een variant van biggelen, maar het kon volgens Kil. 1599 ook ‘met bikkels spelen’ en ‘beitelen’ (zie → bikken 1) betekenen.
(Lees meer...)
7 jaar geleden
Volgens woordenboeken is het het langzaam naar beneden rollen van tranen.
Ik heb nergens anders gezien dat het werkwoord 'biggelen' ook in een andere context gebruikt kan worden
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Amadea
7 jaar geleden
Dat is in vroeger tijden wél gebeurd. Lees maar op http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=article&wdb=WNT&id=M008681 (eerst even vinkjes plaatsen bij subbetekenissen en eventueel ook citaten). Bijvoorbeeld: "D'uchtenddauw, die biggelt op 't geblaârt".

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding