Vanwaar kom de uitdrukking of het gezegde "het noorden verliezen ? "

Wat is de betekenis over dit gezegde ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het komt uit de zeevaart. Vroeger navigeerde men op de sterren, waarbij de 'noordster' een belangrijke rol speelde vanwege zijn sterkte. Sinds de uitvinding van het kompas is het noorden de richting waarin het kompas altijd wijst. Alle koersen worden vanaf het noorden berekend... je kunt je voorstellen wat het dan betekent om juist dat 'noorden kwijt te zijn'.

Volgens mij betekent het 'de weg kwijt raken'.

Ik denk dat het verdwalen is. Nu hebben we overal satellietnavigatie voor, vroeger natuurlijk niet en ging het navigeren met behulp van een kompas.

Het heeft te maken met het reizen op een kompas. Als je "het noorden verliest", ben je de weg kwijt, ofwel in de war. In de tijd dat men via de Noordkaap naar het Oosten probeerde te varen, gebeurde dit. Hoe dichter je bij de Noordpool komt, des te lastiger wordt het om het kompas goed gericht te houden. Als je exact op de (magnetische) Noordpool staat is er ook geen Noorden (of zelfs Oosten en Westen) meer, alleen nog maar Zuiden.

Dat de ijskap op de noordpool smelt

Als je helemaal de kluts kwijt bent en daardoor rare/vreemde dingen doet of zegt wordt er vaak gezegd "die weet niet meer waar het noorden is ".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100