Waar komt de uitdrukking "ik heb zoiets van" vandaan?

ik erger me kapot aan die uitdrukking

Weet jij het antwoord?

/2500

Ooit iemand verzonnen Maar behoorlijk irritant Toegevoegd na 2 minuten: veel uitdrukkingen en spreekwoorden zijn afkomstig uit de scheepvaart.

Bronnen:
http://irritaal.web-log.nl/mijn_weblog/200...
http://www.radio1.be/programmas/midi-libre...

Gegroeid, geworden, ontstaan, denk ik. Waarschijnlijk trapsgewijs uit : ik heb een gevoel/idee dat... waar steeds meer onzekerheid en wazigheid in werd gebouwd. Irritant, maar ja, taal leeft.

Gelijk! Je kunt geen tv- of radioprogramma bekijken of er is wel iemand die meent zoiets te moeten hebben van.... En hoe minder ze te vertellen hebben, hoe meer ze zoiets hebben van..... Vaak gaat er een wat verdwaasde blik aan vooraf, en dan komen de gevleugelde goorden: “Ik heb zoiets van ….” En wat ze ermee bedoelen, gebrek aan woorden misschien!

Volgens mij is het een soort stopwoord en inderdaad een hele irritante. De meeste stopwoorden / zinnen zijn overigens erg irri. Een stopwoord is een uitdrukking die een spreker regelmatig gebruikt zonder er veel betekenis in te leggen. Dit kan zowel een woord als woordgroep zijn. Pas geleden gaf iemand een lezing en die zei werkelijk in iedere zin: eh, hoe heet dat ook alweer. Om kriegel van te worden.

Blijkbaar blijft deze uitdrukking makkelijk hangen, want steeds meer mensen gebruiken hem. Het is de invloed van de media. Een populair programma kan nieuwe artiesten lanceren, nieuwe woorden, nieuwe hypes en roddels verspreiden en met een beetje herhaling neemt de massa (de kijkers) het vanzelf over. Het is een stopwoord/stopzinnetje wat weinig betekent maar makkelijk in je hoofd gaat zitten. Het is een soort opvulling waarin je de tijd hebt om goed na te denken hoe je wat erna komt precies gaat zeggen. Het vervangt dan een beetje de ''eh'' en dat is natuurlijk een stuk eleganter. Door het vele gebruik van iedereen wordt het echter weer irritant. In het Engels wordt veelvuldig, "I'm like" en/of "You know" gebruikt als opvulling, dus het is niet uitsluitend een Nederlands gebeuren. Ik denk ook dat in het Engels de oorsprong ligt. Zelf heb ik een grotere hekel aan ''helemaal geweldig'' wat ook tot het standaard vocabulaire van vele Nederlandstaligen is gaan behoren.

Bronnen:
http://standaard.typepad.com/en_nu_even_el...

ach.. het zal mijn tijd wel duren... en ... alles komt toch anders.. er zijn zoveel dooddoeners lach er gewoon om. zonde om je kapot te ergeren.

Nou,het is anders helemaal mijn ding! Dat soort uitdrukkingen begint al te jeuken,als je ze 2 keer hebt gehoord. Die zijn waarschijnlijk langzaam het taalgebruik in geslopen,maar uitermate moeilijk ze er weer uit te krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100