Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (1)

Sollen [heen en weer trekken, willekeurig omgaan] {(t)sollen [kolven, een bal heen en weer werpen] 1285-1286; de betekenis ‘(spelenderwijs) heen en weer trekken’ 1655} < oudfrans soler [spelen met de kolfbal, kolven].

Sollen is ontleend aan de naam van een balspel dat in Noordwest-Frankrijk gespeeld werd, in het Middelfrans souler ‘zeker balspel spelen’ [1398; Godefroy], met varianten als soller, chouller, chouler, afgeleid van Oudfrans soule ‘houten of leren bal; spel met die bal’ [1174-77; TLF] (nu alleen nog in gebruik in Bretagne en Normandië), ook solle, choule e.d.

De herkomst van Oudfrans soule is onduidelijk. Franse etymologische woordenboeken (FEW, TLF) herleiden het woord tot Germaans *keula- ‘holte, boog, rond voorwerp’. Het Franse woord is dan wellicht ontleend aan Duits Keule ‘knuppel’ (zie ook → kogel), waarbij men wellicht de kolf waarmee men speelt en de bal door elkaar heeft verhaspeld.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding