Waar komt de uitdrukking: "ik schrik me een hoedje" vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De betekenis is heel erg schrikken. Synoniemen zijn: Je een ongeluk schrikken Je dood schrikken Je een aap schrikken Etymologisch is dit spreekwoord niet terug te vinden. In van de Dale uit 1864 stond dit gezegde ook nog niet beschreven. Het woord 'hoedje' wordt wel vaker gebruikt voor 'heel erg'. Bijv. in 'Je een hoedje lachen' Pedagogisch kan ik het verklaren omdat 'je rot schrikken, je rot lachen, je dood schrikken, je dood lachen, je een ongeluk schrikken ....... ' niet de meest 'nette' en zelf wel verontrustende uitdrukkingen zijn om een kind te leren. Een 'hoedje' klinkt wat minder erg.

zou dat geen verbastering kunnen zijn van ik schrik me dood? Maar omdat dood zo ernstig is is het hoedje geworden... Net als shit chips wordt? (als uitdrukking dan haha)

Dat is de nette uitdrukking voor, ik schrik me de klere!

In stripverhalen schiet dat hoedje altijd de lucht in. Zou idd best kunnen dat dat van kolere vandaan komt, wat een nare ziekte is, en wat verbasterd is tot klere. En is stukken aangenamer om aan te horen dan als men zegt "ik schrik me dood!" Ik kan het dan nooit laten om te zeggen: "zolang je dat nog zeggen kan zal 't wel meevallen." of kortere versie "je weet je niet wat je zegt!!"

Zo schrikken dat je je hoedje verliest. Je kunt je ook datzelfde hoedje lachen, met hetzelfde resultaat.

van schrik gaan je haren recht overeind staan; en dit lijkt op een hoedje!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100