Wanneer moet ik een voetnoot gebruiken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voetnoten kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden: - Om vakjargon of moeilijke woorden te verklaren; je gebruikt dan een voetnoot (getal in superscript) om het betreffende woord onderaan diezelfde pagina uit te leggen. - Als bronvermelding (bij alles wat je niet zelf verzonnen hebt maar opgezocht hebt in een boek, website, tijdschrift of interview); ook dan gebruik je een voetnoot maar de bronnen vermeld je pas aan het eind van het hoofdstuk of zelfs helemaal aan het eind van het document (bij langere documenten heeft aan het eind van het hoofdstuk de lichte voorkeur). Wees overigens wel consequent, gebruik voetnoten niet voor beide gevallen in één document. Dus óf om een moeilijk woord uit te leggen óf als bronvermelding.

Als je een bepaald begrip in de tekst gebruikt (waarvan verondersteld mag worden dat een geoefende lezer weet wat ermee bedoeld wordt) en het storend in het geheel is om dit aansluitend te verklaren. Dan kan je verwijzen naar de voetnoot waarin de toelichting te vinden is.

Voetnoten gebruik je voor alle informatie die je wel aan de lezer wil geven, maar die in de lopende tekst datgene wat je duidelijk wil maken, zou onderbreken. N.B.: Je kan extra informatie natuurlijk ook vermelden in tekeningen, tabellen of andere figuren naast de lopende tekst, maar zulke informatie bedoel ik in dit geval niet. Bij voetnoten gaat het dus bijvoorbeeld om extra uitleg bij een bepaald begrip, verwijzingen binnen je eigen tekst* of informatie over de bron van de informatie die je geeft. Alle informatie die de lezer afleidt van het hoofdonderwerp van het verhaal dat je wil vertellen, kan je in voetnoten vermelden. * Een verwijzing binnen je eigen tekst kan je gebruiken wanneer je bijvoorbeeld een bepaald begrip in een ander hoofdstuk of een andere paragraaf uitgebreider bespreekt. In de voetnoot kan je naar dat andere hoofdstuk of naar die andere paragraaf verwijzen: "Dit begrip wordt uitgebreid behandeld in het volgende hoofdstuk." of "In de volgende paragraaf kom ik uitgebreid terug op dit begrip.". Zie voor meer informatie over voetnoten: http://nl.wikipedia.org/wiki/Voetnoot en over het alternatief voor voetnoten: eindnoten: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eindnoot.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eindnoot
http://nl.wikipedia.org/wiki/Voetnoot

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100