Moet een bronvermelding bij afbeeldingen in een eigen boek?

Stel ik schrijf een boek over vleermuizen, en via een website als wikipedia kom ik aan de foto's, moet ik dan een link naar de bron van de foto's bij de foto's zetten als die foto's vrij te gebruiken zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om werk te beschermen is de auteurswet in het leven geroepen. Het auteursrecht maakt het mogelijk dat iedereen die werken creëert als enige mag beslissen over de exploitatie van die werken en dat die werken bovendien worden beschermd tegen misbruik door anderen. Vrijwel alles op internet is auteursrechtelijk beschermd. Hoofdregel is dat je toestemming moet vragen aan degene die de auteursrechten bezit, voordat je dat werk mag gebruiken. Het kan zijn dat iemand zijn werk rechtenvrij aanbiedt, het is altijd correct om exacte bronvermelding te doen in gedrukt werk. Je zult eerst goed moeten nagaan of de foto rechtenvrij is. E.e.a. wordt op onderstaande website duidelijk uitgelegd. De oorspronkelijke wettekst geeft in art. 10 uitleg waarop auteursrecht bestaat. http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/22086/ http://www.auteursrecht.nl/assets/voorjou/auteurswet.pdf

Bronnen:
http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/22086/

Dat ze vrij te gebruiken zijn moet van ELKE foto die je waar dan ook vandaan haalt. Dat je ze van wikipedia haalt ontslaat jou niet van het bronvermelden. De lezer wil gewoon weten waar je de foto vandaan hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100