Hoe definieert je het verschil tussen fantasie en science fiction?

Ik weet wat het verschil is als ik gelezen hebt, maar hoe schrijf je de exacte verschil?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Fantasie kan met het heden en toekomst te maken hebben, is dus niet tijdgebonden. Science fiction heeft altijd met de toekomst te maken en betreft zaken die nu nog onmogelijk zijn.

Science fiction speelt zich vaker af in de toekomst en heeft vaak technische hoogstandjes. Fantasy heeft een meer "middeleeuws" karakter. Ik zeg zelf altijd: Als er robots en/of mechanische voertuigen in voorkomen is het science fiction.

Niet voor niets worden ze in de literatuur vaak als 'één genoemd, omdat de verschillen vaak maar klein zijn. Fantasy is alles wat uitsluitend in de fantasie kan bestaan. Elfjes, trollen, feeen, werelden in werelden, exotische planeten, mythische wezens, vampiers, weerwolven, heksen, tovenaars, reuzen, ......boeken als The Lord of the Rings ,maar ook Harry Potter of zo ongeveer alles van Clive Barker of Anne Rice vallen onder de fantasy. Science Fiction zijn natuurlijk ook allemaal dingen die niet kunnen bestaan (verre planeten, ruimtereizen, aliens, tijdreizen, medische wonderen), maar vaak komt daar een stukje 'wetenschappelijke fantasie' bij kijken over hoe de boel technisch allemaal werkt of echt zo kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan Star Trek, Star Wars, maar ook bijvoorbeeld de boeken van Curt Siodmak of een film als Back to the Future. Soms komen deze twee bij elkaar, en daardoor is er zo veel overlap dat ze vaan in één adem genoemd worden, vaak zelfs samen met ´horror´, een genre dat met beiden weer raakvlakken heeft. Bijna per boek / film moet je bepalen of het meer van het een of van het ander is. Maar eigenlijk maakt dat niet uit, als het maar een goed boek is.

Sciencefiction is gebaseerd op technische ontwikkelingen. Fantasy is gebaseerd op paranormale ontwikkelingen.

Fantasie is reality fiction... en science fiction spreekt voor zich... Fantasie is reality fiction...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100