Kan je in een boek twitter enzo gebruiken, of niet?

Toen hij eindelijk thuis kwam, pakte hij snel zijn laptop en twitterde over zijn goede cijfers. Ook las hij dat zijn favoriete voetbalclub een nieuwe speler had gekocht.

Mag je in dit geval in een boek de woorden twitter, Ajax en bijvoorbeeld Schöne ofzo gebruiken. Schöne lijkt mij in ieder geval niet, maar de rest, ik weet dat je op niet zo veel hoeft te letten, maar is het gebruikelijk, want volgens mij ben ik het nog nooit tegen gekomen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Tuurlijk! Wat houdt je tegen? Het is meer up-to-date, en meer jongeren zullen het begrijpen, en daardoor lezen. Juist doen!

Ik zou niet weten waarom niet. Het hoort bij het dagelijks leven. Wel moet je jezelf de vraag stellen of je boek niet snel veroudert. Dit soort technieken gaan steeds sneller en de woorden die nu gemeengoed zijn, kunnen morgen verouderd en overmorgen onbekend zijn. In de jaren '50 werd radio over de kabel aangeduid als "distributie"; nu kun je nog zeggen "We hebben kabel". Zulke impliciete uitdrukkingen worden snel onbegrijpelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100