Ik zou graag een boek willen schrijven... Hoe begin ik?

Ik heb geen flauw idee hoe dit aan te pakken, is er een soort stappenplan ofzo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bedenk eerst een verhaal in grote lijnen. Dat noem je het plot. In welke tijd speelt het zich af en op welke plaats. In welke tijdspanne zal het verhaal zich afspelen; dat kan zijn van enkele uren tot over meerdere generaties. Bedenk dan wat voor soort verhaal het zal worden; een thriller, een roman, een historische roman of een misschien een kinderboek. In dat laatste geval moet je bedenken voor welke leeftijd het verhaal geschikt is. Denk vervolgens na over de doelgroep waarvoor je het verhaal schrijft. Dat is belangrijk omdat je je schrijfstijl daarop moet aanpassen. Dan komt het belangrijkste: je moet gaan nadenken over de personages die in je verhaal meespelen. En wie zijn hoofd- en wie bijfiguren. Hoe zien ze eruit, hoe heten ze, hoe oud zijn ze, wat voor types zijn het. Je moet er net zolang over nadenken tot ze in je hoofd gaan leven als echte mensen. Wat is hun probleem? Zonder probleem, geen verhaal. Hoe wordt het probleem opgelost? Wat voor gevolg heeft dat voor de (hoofd) personen. Dat noem je de karakterontwikkeling van de personages. Nu kun je een structuur gaan maken. Pak bijvoorbeeld een groot vel papier en schrijf daarop wat er in hoofdstuk 1 zal gaan gebeuren en wat er in het laatste hoofdstuk gebeurt. Je kunt net zo veel hoofdstukken maken als je zelf wilt. Stel je neemt er vijftien. Zet dan bij elk hoofdstuk in een paar woorden wat er zal gebeuren. Waarschijnlijk houd je je er niet aan, maar het is goed om als structuur bij de hand te hebben. Het eerste hoofdstuk is het belangrijkste. De lezer moet meteen gegrepen worden en weten waar het verhaal over gaat en waar het zich afspeelt. Hij moet weten wat de belangrijkste personages zijn en zich van hen een voorstelling kunnen maken. Het is een kunst om een personage in een paar woorden te schetsen. Verderop in het verhaal kun je meer vertellen over de personages aan de hand van de gebeurtenissen die je laat afspelen. Zorg voor een goede afwisseling tussen dialoog ( dat is als je mensen laat spreken) en beschrijving. Het belangrijkste van een verhaal is het begin en het eind en de manier waarop je het verhaal daartussen in vertelt. Het leukste is het als het eind verrassend is.

Bronnen:
Eerlijk gecopied en gepaste

Ik zou beginnen met het verzinnen van een verhaallijn...

Ik zou beginnen met het aanschaffen van een pen en papier of een computer kan ook erg handig zijn. Ook is het een idee om een verhaal in je hoofd te hebben wat je op zou kunnen schrijven. Kun je nog niet schrijven? Dan is het verstandig eerst de lagere school af te maken.

Als je het nog nooit gedaan hebt, dan is dat best wel moeilijk. Schrijven is op papier zetten wat je denkt. Ga eerst eens oefenen met korte verhaaltjes. Je zal zien, dat het al moeilijk is een kort verhaaltje te schrijven! Want waarover moet je dan schrijven. Vraag aan een ander een voorwerp te noemen. B.V. notenkraker, dan ga je nu een verhaaltje schrijven over een notenkraker.................. Het was een donkere namiddag, het licht in de keuken was al aan. Morgen was het al weer 1 december, 6 dagen voor mijn verjaardag. Kreeg je weer dat gezeur wat je heel graag wilden hebben voor je verjaardag. Ja ik wist wel wat, een notenkraker, maar toen ik dat vorig jaar ook al voor mijn verjaardag vroeg, zij mijn moeder, dat is niets voor jou! Mijn broer komt nu binnen, hij had een rode kleur van opwinding en er kwam bloed uit zijn neus. Vlak achter hem stond een meisje, ze had mooi bruin golvend haar, ze lachte naar me en............. Dus zo maar een onderwerp en begin maar ergens, laat je fantasie de vrije loop, schrijf op wat er direct bij je binnen komt, zonder er te veel over na te denken. Later kan je alles nog veranderen. Als je zo een stuk of 25 korte verhaaltjes hebt geschreven, ga dan eens een boek proberen. Dat is zeker 20 keer moeilijker. Je moet een goed begin hebben en een plot (eind). Het moet ergens over gaan en dat gaat als het goed is als een rode draad door het verhaal heen. Je moet personen bedenken en hun karakters. Maar begin eerst maar met je 25 korte verhaaltjes, vindt je het dan nog steeds leuk, dan lukt je boek ook wel.

Als je een goed idee hebt, en je denkt sneller dan je kan schrijven, is het misschien een idee om je gedachten eerst in te spreken op een soort dictafoon (of hoe heet het), en dan later uit te werken.

1. Bepaal op welke manier je gaat schrijven. 2. Een grote fout die veel beginnende schrijvers maken: gelijk beginnen zonder een goed plan. Als je in het wildeweg gaat opschrijven wat je op het moment in gedachten hebt, zul je zien dat je vast loopt met je verhaal. 3. Bedenk de personages. En niet alleen de naam, de leeftijd en de kleur haar, maar ook alle karaktereigenschappen. Hoe kijkt hij/zij tegen bepaalde dingen aan, hoe reageert hij/zij daarop? Het spreekt voor zich dat de hoofdpersoon beter moet worden uitgedacht dan figuranten. 4. Als je schrijft, schrijf dan door en lees niet de hele tijd terug wat je geschreven hebt. Verbeteren doe je later. 5. Ben je klaar met je verhaal, lees hem dan nog een paar keer nauwkeurig door. Haal de typefouten eruit en denk aan dingen als: storende woordherhalingen, langdradige, onlogische zinnen, etc. Als je toch nog twijfels hebt over bepaalde dingen die je hebt geschreven, verander die dan alsnog; vind je Pietje een mooiere naam voor het jongetje dan Klaasje, is het beter dat dat konijn een cavia wordt, etc.

Bronnen:
http://nl.wikihow.com/een-boek-schrijven

er was eens .......

Renate Dorrestein heeft hier een goed boek over geschreven: 'Het geheim van de schrijver'. Verder zou je een cursus schrijven kunnen volgen via de Schrijversvakschool in Amsterdam of via Scriptplus (zie onderstaande links). Ik wens je veel inspiratie en succes!

Bronnen:
http://www.schrijversvakschool.nl/ ...

Hoe wil je het gaan schrijven? Met papier of op de computer?

je begint met een pen en papier,daar schrijf je mee en op.

Je begint met het slot en daarna bedenk je wat er allemaal moet gebeuren om het slot logisch te maken...

Ikzou als ik jou was met het begin beginnen. Maar je kunt natuurlijk ook langzaam naar het hogtepunt toewerken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100