Mag ik een boek in-scannen ? Op verzoek van iemand anders

Iemand vraagt aan mij, wil je voor mij dit boek in-scannen en in .pdf of .epub aan mij geven (verkopen voor x bedrag). Mag dit zo ? We hebben dus ook het origineel. Of moet ik toestemming aan iemand vragen ? Ander voorbeeld is 1dollarscan.com zou dit mogen in nederland met nederlandse boeken

Weet jij het antwoord?

/2500

Als er een copyright op zit dan is het strafbaar. Maar de kans is klein dat ze er achter komen.

Nee, dat valt onder copyright schending, verspreiding en zelfs verkoop van media met auteursrecht. Net zo illegaal als gebrande dvds bijvoorbeeld.

Dag mag, je mag volgens de Nederlandse wet een kopie maken voor eigen gebruik van materialen die in het bezit zijn van anderen. Dat wordt ook wel 'thuiskopie' genoemd. Daarbij moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan: 1. de kopie wordt niet met (in)direct commercieel oogmerk gemaakt; (zie de vergoeding als betaling voor het gedane werk, je doet dit ook slechts 1x en bent niet van plan de kopie meerdere keren te verkopen, dus commercieel is het niet) 2. de kopie dient uitsluitend tot eigen oefening, studie of gebruik; (ik neem aan dat de persoon in kwestie het boek gewoon zelf wil lezen, dus aan deze voorwaarde is ook voldaan) 3. het aantal kopieën blijft beperkt (artikel 16b) of de fabrikant of importeur van de drager van de kopie heeft een billijke vergoeding afgestaan aan de rechthebbende (artikel 16c). (je maakt maar 1 kopie, dus voldoet aan deze voorwaarde) Toegevoegd na 2 minuten: Je hoeft hierbij geen toestemming te vragen (het zit er ook dik in dat ze nee zeggen, ook al staat de wet het wel gewoon toe).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thuiskopie
http://www.thuiskopie.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100