Waar wonen Jip en Janneke?

Terwijl ik Jip en Janneke voorlees heb ik me dit al meermalen afgevraagd: waar wonen ze toch?
In sommige verhaaltjes lopen ze zo het weiland in of naar een boer waardoor je denkt aan een landelijk gebied en bij weer andere verhaaltjes stappen ze zo in de bus naar een groot warenhuis en zijn er veel winkels e.d. waardoor je het idee krijgt dat ze in een stedelijk gebied wonen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is nou de kracht van Jip en Janneke. Annie M.G. heeft nooit duidelijk gemaakt waar ze precies wonen, dus ieder kind kan zich ermee identificeren.

Jip en Janneke zijn bedacht door Annie M.G. Schmidt toen haar zoon Flip een kleuter was. Eerst stonden de verhaaltjes in de krant en pas later werden er boeken van gemaakt. Zelf groeide Annie op in een dorpje op Zuid-Beveland. Het lijkt mij 't waarschijnlijkst dat Jip en Janneke ook ergens op een Zeeuws schiereiland woonden. Met de bus naar Goes is goed mogelijk.

Jip en Janneke zijn fictief. Het maakt niet uit waar ze wonen, want ze wonen niet ergens, want ze bestaan niet echt.

Jip en Janneke kunnen overal wonen maar vooral in je hart.

Ze wonen redelijk dicht bij de Petteflet, waar Pluk in verblijft, want ze zijn wel eens met z'n 3tjes samen gesignaleerd.

Ik denk overal, en vooral in de belevenis van kinderen. Dat was iets wat Annie MG schmidt, nog bezat. Dat kinderhart vanwaaruit je kunt denken. En kinderen denken niet waar ze wonen of dat het ergens anders anders kan zijn. Dit is hun wereld en die is echt en in een boek leven kinderen die net zo leven als zij. Je zou kunnen nagaan waar Annie MG Schmidt zelf gewoond heeft vanaf haar jeugd tot later. Misschien dat je dan ook beide locaties tegenkomt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100