Als je tekst citeert in een boek of op een website, met vermelding van bron, moet je dan ook toestemming hebben van de uitgever?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je en nee. Het is afhankelijk onder andere van de hoeveelheid text die je wilt aanhalen. Zie de pagina over citaatrecht, http://nl.wikipedia.org/wiki/Citaatrecht De hoofdregel van de Nederlandse Auteurswet 1912 is dat de maker van een boek, film, muziekstuk of iets dergelijks de enige is die het mag openbaar maken of kopiëren. Omdat het heel moeilijk is om bijvoorbeeld een boek te bespreken, zonder delen uit dat boek te citeren, heeft de wetgever een uitzondering in die hoofdregel gemaakt voor citaten, mits die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit is in artikel 15a van de Auteurswet 1912 als volgt geformuleerd. Dit is de regeling die geldt in januari 2006. 1. Als inbreuk op het auteursrecht op een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt niet beschouwd het citeren uit een werk in een aankondiging, beoordeling, polemiek of wetenschappelijke verhandeling of voor een uiting met een vergelijkbaar doel mits: 1. - het werk waaruit geciteerd wordt rechtmatig openbaar gemaakt is 2. - het citeren in overeenstemming is met hetgeen naar de regels van het maatschappelijk verkeer redelijkerwijs geoorloofd is en aantal en omvang der geciteerde gedeelten door het te bereiken doel zijn gerechtvaardigd 3. - artikel 25 in acht wordt genomen 4. - voor zover redelijkerwijs mogelijk, de bron, waaronder de naam van de maker, op duidelijke wijze wordt vermeld. 2. Onder citeren wordt in dit artikel mede begrepen het citeren in de vorm van persoverzichten uit in een dag-, nieuws- of weekblad of tijdschrift verschenen artikelen. 3. Dit artikel is mede van toepassing op het citeren in een andere taal dan de oorspronkelijke

nee, dit is niet nodig!

In veel gevallen heb je toestemming nodig van de schrijver. Vaak staat voorin een boek, dat er niets mag worden vermenigvuldigd en daar heb je je dan aan te houden. Als je toch iets wilt gebruiken kun je contact opnemen met de schrijver en dat kan via de uitgever.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100