Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat voor stroming hoort bij de drie winterlandschappen van avercamp?

Ik moet een werkstuk maken, over avercamp, maar ik kan niet duidelijk vinden waarbij het schilderij 'de drie winterlandschappen' van avercamp bij hoort?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
1.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Ik vraag me af of er werkelijk een schilderij van Avercamp bestaat, dat "De drie winterlandschappen" heet. Via Google vind ik er niets over.

Overigens waren er twee schilders van winterlandschappen die Avercamp heetten: Hendrik Avercamp (1585-1634) en zijn (wat minder beroemde) neef Barend Avercamp (1612/13-1679). Barend heeft nog les gehad van zijn oom. Pas in de jaren 20 van de 20e eeuw werd duidelijk dat er twee schilderende Avercampen bestonden.

Het schilderij dat je bedoelt, of de schilderijen die je bedoelt, hoort/horen waarschijnlijk "gewoon" tot de landschapschilderkunst.

Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Landschapschilderkunst

Toegevoegd na 28 minuten:
Op deze http://www.chrisdenengelsman.nl/Reprocitaat/balkt%20avercamp.htm en deze website http://www.chrisdenengelsman.nl/Reprocitaat/gustafsson-avercamp.htm vond ik wel drie losse winterlandschappen van Hendrick (daar: Henderick) Avercamp waaronder de "titel" "Drie Winterlandschappen" staat. Deze schilderijen hebben echter ieder een eigen titel: "IJsvermaak op een stadsgracht", "IJsvermaak" en "Winterlandschap".

Hier http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/blauw-van-de-kou~a602090/ vond ik nog een interessant artikel over winterlandschapschilderkunst, waarin Hendrick Avercamp en zijn werk ook wordt genoemd.

Toegevoegd na 37 minuten:
Op deze http://nl.wikipedia.org/wiki/Hollandse_School en deze website http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_schilders_uit_de_barok staat dat Hendrick Avercamp hoorde tot de Hollandse School binnen de stroming barok. Over de barok is meer te lezen op http://nl.wikipedia.org/wiki/Barok_(stijlperiode).
(Lees meer...)
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
sorry, ik bedoelde Winterlandschap met schaatsers, Dus ik kan begrijpen dat het landschapsschilderkunst, zou ik hem mogen plaatsen bij de winterlandschilderkunst als stroming?
Antoni
9 jaar geleden
Ik zag intussen dat Hendrick Avercamp wordt gerekend tot de Hollandse School binnen de stroming barok. Of specifiek het schilderij Winterlandschap met schaatsers daar ook toe kan worden gerekend weet ik niet. Voorlopig houd ik het erop dat het schilderij hoort tot de winterlandschapschilderkunst. Ik zou beide zaken ook zo vermelden in het werkstuk: 1. Hendrick Avercamp wordt gerekend tot de Hollandse School binnen de stroming barok.
2. Het schilderij hoort tot de winterlandschapschilderkunst.
Antoni
9 jaar geleden
Dit artikel http://web.avrotros.nl/cultuur/Kunst/detail/8294057 met een bespreking van het schilderij geeft mij gelijk. Daarin staat onder meer vermeld: "Avercamp staat bekend als dé sneeuwlandschapschilder van zijn tijd. Hij introduceerde het winterlandschap als zelfstandig genre in de Noord-Nederlandse schilderkunst van de 17e eeuw.".
Antoni
9 jaar geleden
Ik weet niet hoe precies je moet zijn in je werkstuk, maar ik heb nog even zitten denken en informatie opgezocht over de taalkundige verschillen tussen "genre", "stroming" en "stijlperiode". Misschien moet je die goed uit elkaar houden in je werkstuk, maar misschien ook niet. "Genre" is een categorie in de kunst waarin werken ingedeeld worden die voldoen aan een bepaald stilistisch of inhoudelijk criterium. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Genre. "Stroming" of "school" is een groep van personen met dezelfde ideeën binnen de kunst. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Stroming_(school) Een stijlperiode is de benaming voor een periode in de cultuurgeschiedenis waarin een bepaalde stijl overheersend wordt geacht. Stijlperiodes worden kunstmatig geclassificeerd en afgebakend op basis van stilistische elementen die zich in die tijd voordeden. Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Stijlperiode staat verder nog, dat "Het concept is enigszins vergelijkbaar met school (stroming) of stroming.". (De) barok wordt op Wikipedia een stijlperiode genoemd. De winterlandschappen van Avercamp horen dus tot het genre "winterlandschapschilderkunst", maar ook tot de stroming Hollandse School en tot de stijlperiode barok, zo begrijp ik.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Heel erg bedankt voor je hulp! Ik begrijp het een stuk beter!
Antoni
9 jaar geleden
Graag gedaan! Ik heb er zelf ook weer veel van geleerd! De schilders Avercamp kende ik nog niet...

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding