wat is een compositie?

Ik weet dat je dit ook op vandale.nl of op google kan vinden alleen bij elk uitleg staat er ordening van de verschillende delen tot 1 geheel en dat snap ik niet. Wat is de compositie van deze 3 werken van van gogh: de slaapkamer, aardappeleters, zonnebloem

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

de compositie van de drie genoemde werken,is zoals jij ze zou ophangen bv.naast elkaar, onder elkaar,in elke willekeurige volgorde die jij wilt.het resultaat van zulk een ordening is de compositie. Ordenen kan met elk soort materiaal,met elke kleur,vorm,klank, enz. een musicus componeert met noten,klanken. En schilder met vlakken en kleuren.anz.. het resultaat van de ordening/het componeren,is een compositie.

In de voorbeelden van Van Gogh wordt met compositie waarschijnlijk de manier bedoeld waarop de kleuren zijn verdeeld, de afwisseling van donker en licht, en meer van dat soort zaken. Maar, zoals Niko al schreef: het gaat altijd om rangschikken. Je zou dat woord dus ook kunnen gebruiken (ook al doen we dat niet) voor bijvoorbeeld een tuin. In de tijd van de Franse koningen waren tuinen heel strak gecomponeerd: keurige perkjes, netjes aangeharkte paden, enz. In een "wilde tuin" is de composities juist heel rommelig: alles mag groeien waar het maar wil.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100