Wat is het verschil tussen beeld en sculptuur?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vroeger noemde men beelden vooral standbeelden, vandaar nu de verwarring. Maar het woord beeld heeft een veranderde betekenis gekregen in de loop der tijd. Beeld nú is de verzamelnaam voor alle werken die een verbeelding zijn, die vanuit de verbeeldingskracht van de maker zijn voortgekomen. Dat kan dus ook een schilderij zijn, of een film(pje), of een tekening, een installatie, of een sculptuur. Veel kunstenaars onderling spreken vanwege die verwarring liever van werken; een werk. De sculptuur is echt nog steeds wat het vroeger ook was: een ruimtelijk werk. Niet twee dimensies, maar drie. Of dat nu piepklein is, of levensgroot.

een beeld kan 1 of 2 of 3-dimensionaal zijn. Het gaat dan om het 'beeld dat tevoorschijn wordt geroepen'. Dat kan in het platte vlak of in reliëf of ruimtelijk . Sculptuur is altijd ruimtelijk, dus 3-dimensionaal.

Een beeld is een sculptuur, maar niet alle sculpturen zijn beelden. Een beeld is een vrijstaand sculptuur. Je kunt er omheen lopen. Een reliëf is een ander soort sculptuur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100