Hoe moet ik houtskool gebruiken? En... hoort het zo snel op te gaan? En, Op welk materiaal moet je houtskool gebruiken?

ik heb een paar dagen geleden houtskool gekregen en ben er al mee begonnen... ik dacht: ik begin met een roos, wat makkelijker en heb ik al vaak gedaan met potlood!
Alleen met houtskool lukt het ECHT niet!

Weet iemand misschien hoe je met houtskool moet werken? En moet je het op een doek doen of op een papier?

x. Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

houtskool gebruik je op wat grover papier, liefst van flink formaat. Je tekent er vooral groot en grof mee. Door drukverschil op het houtskool zorg je voor andere strukturen. Je veegt het uit met vingers, een veer of een doezelaar. En verder is het veel oefenen.

Gewoon op papier, heel goed uitkijken dat je niet over de tekening wrijft en veel uitwrijven voor schaduwen en lichtere stukken.

Fixeren kan trouwens op een eenvoudige manier met haarlak. Het laagje lak zorgt er voor dat je werk niet vervaagt. Let er wel op dat je dit pas doet bij je eindresultaat ;)

houtskool is redelijk zacht en je merkt dat je na een paar lijnen het stof kan wegblazen. Je kunt er scherpe lijnen mee zetten en zachtere. Het gebruik van doezelaars en poetsen zou ik erg afraden, het geeft geen duidelijk beeld. Je kunt het op allerlei papier gebruiken, op gladde en grove oppervlakken, hangt er helemaal van af wat jij weer wil geven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100