hoe oud is de techniek van breien en waarom breien we tegenwoordig nog zo weinig?

bijna niemand van de jongere generatie kan nog breien .waarom leren we dat tegenwoordig niet meer?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Twee vragen eigenlijk. De eerste : breien stamt ongeveer uit de middeleeuwen. Tot de vroege middeleeuwen vervaardigden we vooral kleding door weven en naaien en naaldbinden ; een techniek die de laatste tijd weer in opkomst is, overigens vooral bij mensen met een liefde voor de geschiedenis van het handwerken of geschiedenis in het algemeen. Haken is ongeveer even oud, maar kanthaken weer veel jonger. De reden dat vroeger iedereen leerde breien (althans, sinds de late middeleeuwen vooral de meisjes - in de middeleeuwen was met name kousenbreier een mannenberoep ) had er alles mee te maken dat we voor onze eigen kleding moesten zorgen. En dat betekende dat de moeder/huisvrouw altijd moest zorgen voor voldoende sokken , onderbroeken, hemden, dikke truien, mutsen, sjaals en zelfs maandverband. nogal logisch dat alle vrouwelijke gezinsleden zo snel mogelijk werden ingewijd in de edele kunst van het breien, om haar taak iets te verlichten. De reden dat we het sinds de jaren 60-70 niet meer standaard leren, is omdat het gewoon niet meer noodzakelijk is. Gekochte kleding is beduidend goedkoper, minder arbeidsintensief, makkelijker te onderhouden en vaak ook prettiger om te dragen. Daarmee is ergens in de jaren 70 het handwerken van plicht verworden tot hobby. Maar wel een hele populaire hobby ; dat ' niemand' meer kan breien, is echt een fabel. Al vanaf pakweg 1975 duikt er om de zoveel jaar in de media weer een bericht op dat ' breien weer helemaal terug is' . Bullshit ; breien is nog nooit weggeweest. Alleen de vrouwen die het vroeger niet leuk vonden (maar wel moesten), doen het nu natuurlijk niet meer. Blijven nog genoeg vrouwen over die het geweldig vinden om creatief en constructief ontspannen bezig te zijn. Zeker sinds de komst van het Internet (de laatste 10 jaar?) is breien (en haken) leuker, populairder, veelzijdiger, creatiever en geliefder dan ooit. De tantes die vroeger gezellig allemaal aan een sok zaten te werken zijn ongetwijfeld vervangen door tantes die op de theevisite gezellig allemaal met hun eigen mobieltje zitten te klooien ; elke tijd heeft haar eigen bezigheden. Alleen zijn er nu veel meer hobbies om uit te kiezen, en is breien geen verplicht nummer meer. Kijk eens op de link naar de ENORME omvang van de grootste internationale brei- en haakcommunity. Toegevoegd na 1 uur: (Foto is van naaldbinden ; een techniek die aan breien vooraf gaat).

Bronnen:
http://www.ravelry.com

We leren tegenwoordig niet meer hoe we moeten breien omdat we nu kleding gewoon kant en klaar kunnen kopen. Ook gebreide dingen worden tegenwoordig machinaal gemaakt omdat alles handmatig breien veeel te lang zou gaan duren. Toegevoegd na 1 minuut: De breikunst wordt al duizenden jaren beoefend. Hoe het ooit is uitgevonden, is echter een mysterie. Zelfs het land en het globale moment van de oorsprong zijn onbekend.

Mensen leren niet meer breien omdat we verwend zijn, ik heb trouwens 4 jaar Geleden op de basisschool leren breien. Maar breien heeft eigenlijk ook geen nut meer omdat kleding allemaal gewoon machinaal gemaakt wordt en je het gewoon kan kopen, maar er zijn ook nog wel mensen die het voor de lol doen hoor. Ik ken er in ieder geval wel een paar. Toegevoegd na 49 seconden: Hoe oud de techniek is weet ik niet

Hoe lang er al gebreid wordt, is niet duidelijk. Er zijn in ieder geval gebreide sokken gevonden uit de periode ergens tussen de 3e en de 6e eeuw na Christus, in Egyptische graven. Vroeger (in de tijd van onze grootouders en daarvoor zeg maar) was breien een noodzaak voor veel mensen. Een trui die versleten was, of te klein geworden, werd uitgehaald en het garen kon weer ergens anders voor gebruikt worden. Dat was veel goedkoper dan nieuw kopen. Dat er tegenwoordig niet meer gebreid wordt, is niet helemaal waar. Het is juist weer terug aan het komen, maar misschien worden er wel minder truien gebreid. Het is nu meer hobby voor veel mensen, en er worden meer kleine dingen gebreid, zoals sokken. Ik heb zelfs al een boek in de winkel zien liggen over het breien van kerstballen! Er zijn tegenwoordig op veel plaatsen breiclubjes, en wildbreien is ook in. (zie tweede link) Op scholen wordt er niet veel meer gebreid, maar ook dat komt misschien nog wel terug. Mijn kinderen kunnen het in ieder geval wel, mijn oudste van 10 kan al rondbreien (ze kon breien toen ze 4 was) en mijn zoon van 7 maakt een sjaaltje voor zijn beer. Nu de jongste van 4 nog! Toegevoegd na 1 minuut: De derde link is leuk!

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Breien_(textiel)
http://wildbreien.nl/ter-inspiratie/
http://www.studiodenk.nl/blog/wp-content/u...

Bij Wibra en Zeeman verkopen ze garens, en boekjes met patronen en breinaalden. Dat zouden die winkels niet doen als er niet veel gebeid zou worden. Muts breien van Zeeman http://www.zeeman.com/getmedia/251c208e-702e-405d-bda7-9bc64a735eca/Brei_instructie.pdf

Volgens mij wordt breien inderdaad iedere keer weer herontdekt omdat het zo leuk is om te doen. En ook al kun je al je kleding klant en klaar in de winkels kopen, wanneer je een eigen gebreid uniek kledingstuk draagt geeft dat toch een heel ander gevoel! Op dit moment spelen er in breiland een aantal onderwerpen die zeker ook de jongere generatie breisters aanspreken zoals Wildbreien en breien met natuurlijke en eerlijke wol, duurzaam handwerken dus.

Bronnen:
http://blog.allesoverbreien.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100