Ik ben een beginnende breister en ben begonnen met een sjaal. 1 pen recht, 1 pen averecht. Nu krullen de zijkanten ontzettend om. Wat kan ik doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tricotsteek is absoluut niet geschikt voor een sjaal, en precies voor de reden die jij noemt : het gaat verschrikkelijk omkrullen. Sterker nog , het wordt gewoon een rolletje. Door een goede kantsteek te gebruiken kun je het SOMS iets inperken, maar door de rest van het breisel, zal het toch weer gaan krullen. Probeer elke eerste steek of twee En de laatste steek of twee steken (ook aan de averechte kant) recht te breien. Het randje is dan in ribbelstee. (alle pennen recht) dat wel redelijk blijkft liggen. Beter is het een sjaal te breien in boordsteek (1r, 1av of 2r 2av, en uiteraard alle variaties daarop) met een gewone kantsteek (elke eerste steek recht afhalen en niet breien. Of gewoon in ribbels : alle pennen recht. Ook dan blijft-ie mooi vlak liggen. Wat je nog KUNT doen als je echt al een heel kunstwerk gemaakt hebt, is proberen de sjaal voorzichtig op een lap stof (bijvoorbeeld fleece) te naaien, zodat het een ' dubbele' sjaal wordt. (Is ook mooier vanwege de achterkant, die bij tricot natuurlijk de averechte kant toont. en beetje zal hij dan echter ook blijven krullen / rollen. Het is gewoon inherent aan de steek. Als gevorderde breister zou ik adviseren : uithalen en opnieuw beginnen, in een steek die wél geschikt is voor een sjaal. Breien is een hele hoop werk, dus je wilt uiteindelijk wel een werkstuk hebben waar je plezier van hebt. En dan is het bete ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. De enige manier om WEL een sjaal in tricot te breien is door hem dubbel te breien. Dat is echter een nogal ingewikkelde techniek, waar ik als beginner me nog niet aan zal wagen. Je kunt er echter wel eens op googelen + op onder andere Youtube staan goede filmpjes. (Het is trouwens wel erg leuk om te doen, maar je kunt dan beter beginnen met een pannenlap). Toegevoegd na 5 minuten: (Zie afbeelding ; leuk, maar hopeloos ondraagbaar door de gebruikte afwisseling van ribbels en.....tricot. Zonde van het vele werk en eigenwijs doorbreien. Is al sinds juli 2007 in 'winterslaap' .

Je kan ook de eerste steek aan elke kant niet breien, maar gewoon overnemen op je pen zonder te breien. ( hij wordt dan telkens aan het einde wel gebreid natuurlijk )

De eerste paar steken ( 3 ofzo ) alleen maar recht breien. Dus ook in de averechtse naald.

een kantsteek maken de eerste en de laatste steek recht breien of recht afhalen zowel bij de rechte als averechte steek succes.

Wat heel goed gaat, en ook voor een beginnende breister prima te doen is : brei een gerstekorrel. Je breit steeds om en om één steek recht, één steek averecht, en op de terugweg precies andersom, dus boven een averechte komt een rechte, boven een rechte een averechte. Ik heb zo een sjaal gebreid, en hij draagt heerlijk (en ziet er ook leuk uit, door het 'bobbeleffect'

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100