Hoe kunnen mensen uit een hier op GV geplaatste foto gegevens halen over waar die foto genomen is?

Onlangs plaatste iemand hier op GV een vraag. Bij de vraag werd een foto geplaatst.
Iemand reageerde op de foto met de vraag of vraagsteller wist dat ze prive-informatie plaatste. Daarblij werd een link geplaatst naar de precieze locatie waar die foto genomen was.

Hoe kan iemand aan de hand van een foto tot op enkele tientallen meters nauwkeurig achterhalen waar die foto genomen is?
Kijk, als het een plaatje van de Eiffeltoren betreft, dan zou mij dat ook nog wel lukken, maar een plaatje van een boom of struik?

Toegevoegd na 11 uur:
Aanvullend dan nog de vraag: Hoe kun je ervoor zorgen dat je die informatie die dan dus in de foto zit, niet meeplaatst bij de foto?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn diverse manieren om die informatie te achterhalen. De makkelijkste is via een add-on (of plug-in, dat is binnen deze context hetzelfde) die je aan je browser toevoegt. Via die add-on kun je de meta-informatie bekijken die vaak samen met een plaatje is opgeslagen. Ik gebruik zelf Mozilla Firefox. Enkele add-ons die voor Firefox deze meta-informatie zichtbaar kunnen maken zijn Exif Viewer, Exify, Exif Quick Viewer en FxIF Viewer. Het hangt van je eigen voorkeuren af welke van deze add-ons je het liefste gebruikt. Zelf gebruik ik FxIF Viewer. Als je die add-on hebt geïnstalleerd, kun je met de rechtermuisknop op een plaatje klikken. Vervolgens kies je voor FxIF Data, en dan krijg je de meta-informatie te zien. Veel camera's slaan automatisch de GPS-coördinaten op in elke foto. Als FxIF Viewer zulke GPS-coördinaten tegenkomt, maakt het er een link van; klik je op die link, dan opent een nieuw tabblad in de browser, met daarin een kaart waarop precies de lokatie van de foto staat aangegeven. Als je een andere browser gebruikt dan Firefox, zul je een add-on moeten zoeken die bij die browser past. Als zoektermen kun je dan EXIF of IPTC gebruiken; dat zijn twee soorten meta-informatie die in een foto kunnen zijn opgeslagen. Een andere manier om die informatie te achterhalen is de foto eerst op je eigen computer op te slaan, en hem dan te bekijken met een programma dat in staat is die meta-informatie (EXIF en/of IPTC) weer te geven. Ik gebruik zelf IrfanView; als je daarmee een foto bekijkt en op de E drukt, krijg je de EXIF-gegevens te zien; als je op de I drukt, krijg je de IPTC-gegevens te zien. Behalve IrfanView (goed en gratis) zijn er meer programma's die dit kunnen. Ik geef zelf de voorkeur aan FxIF Viewer, omdat dat makkelijker en sneller is.   Toegevoegd na 1 minuut:   Op GV moet je trouwens eerst op een plaatje klikken om de grotere versie te krijgen; alleen die bevat de meta-informatie. De kleinere versie wordt door GV gegenereerd vanuit de oorspronkelijke grote versie, en bij het verkleinen haalt GV de meta-informatie uit het plaatje. Het kleine plaatje bevat dus geen meta-informatie, de grote versie vaak wel.   Toegevoegd na 4 minuten:   Overigens geven niet alleen GV-ers op deze manier soms onbedoeld privé-informatie prijs. Er zijn gevallen bekend van beroemdheden die op een geheime plek zaten om fans en paparazzi te ontlopen. Tot ze een foto plaatsten op een sociale-media-site. Toen wist ineens de hele wereld precies waar ze zich op dat moment bevonden...  

Het is in elk geval mogelijk als je Mozilla Firefox als browser gebruikt. Dan kan je een applicatie (Add-on) downloaden om FiXF-gegevens tevoorschijn te halen met je rechtermuisknop. Dan zie je de EXIF-gegevens in de eigenschappen van afbeeldingen. Sommige digitale fototoestellen hebben ingebouwd zitten dat aan de foto de GPS-locatie waar die gemaakt is wordt toegevoegd. Als je dat niet weet, en je plaatst een door jou in huis gemaakte foto op internet, dan kan iedereen die zo'n Add-on gebruikt zien waar jij woont. Want als je op de GPS-code klikt dan wordt je rechtstreeks naar de kaart gelinkt waar het adres op te zien is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100