Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is sterven ook een ziekte of een lijdensweg die bij de geboorte begint.?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Sterven begint pas vanaf je dertigste levensjaar oid; Dan gaat de conditie van je lichaam omlaag in plaats van omhoog. De piek van conditie is de jaren na je pubertijd. En tot aan die piek ben je zeker steeds verder aan het verwijderen van sterven (Denk aan het kwetsbare babietje). Na je dertigste begin je aantoonbaar te verouderen.

Theoretisch zou je voor altijd kunnen leven, cel vernieuwing kan immers onbeperkt door gaan. Maar bij het ouder worden krijgen we een andere hormoon huishouding. Die hormonen sturen eigenlijk het proces van het uiteindelijke sterven. Cortisol bijvoorbeeld stijgt in mate bij het ouder worden en testosteron en oestradiol dalen. Van een aantal hormonen is het bekend dat het telomerase (soort van telraam van de cel leeftijd) in het DNA beïnvloed, versnelt of stillegt. Daar door worden er minder of juist meer (kanker) kopieën gemaakt van een cel. Dit beïnvloed ook het metabolisme waardoor een proces in gang wordt gezet dat onomkeerbaar is. Er zijn stemmen die beweren dat hormoon supplementen helpen het te vertragen, maar dat is nog maar de vraag. Uiteindelijk zal er ooit ergens een fout kopie van DNA transcriptie plaatsvinden, met kanker als groot gevolg. Dus het is geen ziekte, maar geprogrammeerd door de natuur (of God als je daar in geloofd).

Er is niets zo dodelijk als het leven zelf. We beginnen (onder gunstige omstandigheden) pas te sterven als de telomeren (deeltellers )op zijn. Een cel kan zich dan niet meer delen en sterft. Dat is pas rond de 120 jaar. Helaas halen velen dat bij lange na niet , Nature (genenpakket) Nurture (opvoeding ) en Culture(leefomgeving en -gewoonten) zijn grote spelbrekers. Gaat dat allemaal optimaal dan zie je mensen op hoge leeftijd nog prima functioneren, zoals ik laatst las dat een Nederlandse vrouw van 100 jaar (geb. 10-10-1910) nog auto kan rijden (!!) en zonder stok loopt. Niks stokoud! Overigens zijn na een paar jaar vrijwel alle atomen uit ons lichaam vervangen en zitten we letterlijk met dezelfde geest in een ander lichaam. (Steven Hawking) Dus is sterven geen ziekte die al bij de geboorte begint maar als de telomeren op zijn. Dit geldt zogezegd alleen als geen andere ziekten ons eerder parten spelen, wat helaas vaak wel het geval is. Hierin hebben we alleen de factor Culture zelf in de hand....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100