Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je alsnog ziek worden na een vaccinatie?

Een vaccinatie biedt bescherming tegen de infectie in kwestie. Bestaat echter de kans dat je na vaccinatie alsnog de ziekte kunt krijgen? Ik bedoel hiermee niet de standaard bijwerkingen, maar echt de ziekte waartegen je gevaccineerd bent.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je tegen de griep een vaccin krijgt. Dan krijg je eigenlijk een vaccin tegen de 5 ( of zo ) meest verwachte griep-variaties van dat jaar. En ben je tegen die beschermd, maar kan je nog wel griep krijgen van een andere variatie.

Ja, dat kan je. Een virus bijvoorbeeld kan muteren tot een nieuwe variant van het virus. Als het vaccin alleen werkt tegen de oude variant van het virus, dan kan je door de nieuwe variant besmet worden met dezelfde ziekte. Wat het coronavirus betreft: Daarbij kan over de vaccins op dit moment (in september 2020) gezegd worden dat nu nog niet bekend is hoe effectief de vaccins (zullen) zijn. De werking ervan kan tijdelijk zijn, afhankelijk van de vorm, aard en effectiviteit van het vaccin.

Ja, je kunt de ziekte nog wel krijgen, maar de symptomen zullen veel minder zijn.

Ja, dat kan. 1. Sommige vaccinaties geven geen volledige immuniteit; je kunt dan nog wel besmet worden, maar je wordt minder ziek. Bekende voorbeelden zijn kinkhoest en influenza (echte griep). De meeste andere vaccinaties (zoals BMR) geven wel volledige immuniteit. 2. Soms slaat de vaccinatie niet aan. Om de één of andere reden geeft de inenting dan geen immuunreactie (vaccinfalen). Dit is één van de redenen waarom veel vaccinaties meer dan eens worden gegeven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100