Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is er een kanker die van zelf geneest?

Er is iemand die ik ken en die is genezen van kanker

Weet jij het antwoord?

/2500

Niet "een kanker", maar sommige type kankers kunnen vanzelf "genezen". https://www.medischdossier.org/archief/dossier-koorts-en-kanker-wanneer-kanker-gewoon-weggaat/ " Kanker kan soms vanzelf afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Dit onverklaarbare verschijnsel kan cruciale aanwijzingen opleveren voor een beter inzicht in deze ziekte en hoe we die het best kunnen behandelen.De meesten van ons accepteren de gangbare medische opvatting dat ongeveer een op de drie mensen op zeker moment in hun leven kanker krijgt. Ook wordt de ziekte algemeen gezien als een progressieve en agressieve aandoening, die gewoonlijk vier stadia doorloopt en uiteindelijk fataal zal zijn wanneer ze niet met succes wordt behandeld.Niettemin komt er steeds meer bewijsmateriaal dat kanker ook gewoon vanzelf kan verdwijnen of, zoals oncologen het noemen, spontane regressie kan vertonen. Sinds 1918 zijn er systematisch casestudies vastgelegd naar dit raadselachtige fenomeen, dat in elk stadium van kanker kan optreden, zelfs in de allerlaatste fase wanneer de patiënt volgens de arts nog maar een paar weken heeft te leven. Om echter van een echt geval van spontane regressie te kunnen spreken moet de patiënt weinig of geen medische behandeling hebben gehad. Gezien deze definitie is het nauwelijks een verrassing dat oncologen een geval van spontane regressie als een zeldzame gebeurtenis zien, aangezien er maar weinig gevallen van kanker onbehandeld blijven als de diagnose eenmaal gesteld is. "

Voorzichtigheid is geboden met gebruik van de term "genezen". Het is nogal eens voorgekomen dat iemand die (na behandeling) genezen was verklaard, naderhand toch werd geconfronteerd met terugkeer van de ziekte. En dat kan na langer dan vijf jaar zijn. Medisch wordt altijd uitgegaan van een overlevingskans na een bepaalde periode. Bijvoorbeeld maagkanker bestaat uit vier stadia. Het ernstigste stadium, IV, heeft een overlevingskans na een jaar van 17% en na vijf jaar van een procent. Stadium III na een jaar 60% en na vijf jaar 15%, Stadium II na een jaar 77% en na vijf jaar 50%. Stadium I na een jaar 80% en na vijf jaar 69%. In al deze gevallen gaat het om behandelde gevallen. Dat wil zeggen: operatief verwijderen van de tumor en/of bestraling. Chemotherapie kan nodig zijn. De behandelend artsen kunnen dan op een bepaald moment de term "genezen" gebruiken - vaak met voorbehoud. Maagkanker niet behandelen kan een wens van de patïënt zijn maar dat een niet-behandelend medicus na verloop van tijd de definitieve term 'genezen' gebruikt, is niet erg waarschijnlijk. Bronnen: o.a. https://www.kanker.nl/kankersoorten/maagkanker/wat-is/overlevingscijfers-maagkanker

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100