Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Leukocyten verhoogd normaalwaarde 4-10. Mijn waarde 24. Is dit extreem hoog?

Hallo,

Ik heb alvast de uitslagen van mijn bloed gekeken via het online portaal van het ziekenhuis. Alles waa goed behalve de leukocyten, deze zijn verhoogd tot 24. Afgelopen 4x bloedprikken was deze verhoogd maar toen zat die tussen de 10-13. Ook de lymfocyten 6.7 en neutrofielen 15.2 zijn verhoogd.

Is dit een sterke verhoging of niet? Ik kan er niks over vinden op internet. Verder zijn alle waardes perfect. Wat kan het zijn. Pas over 3 weken weer wen afspraak.

Alvast bedankt☺️

Weet jij het antwoord?

/2500

Als ik de vraag goed lees, moet je geregeld bloedprikken in het ziekenhuis. Dit gebeurt niet zonder reden. Je wordt voor iets gecontroleerd. Misschien past deze uitslag dan in het plaatje. Leukocyten zijn per mens een paar keer per jaar verhoogd. Een virusje, kleine ontsteking kan al een verhoging geven. Naar jouw uitslag: Jouw leukocyten zijn inderdaad te hoog. Jouw lymfocyten en neutrofielen zijn inderdaad ook te hoog. Leukocyten zijn witte bloedcellen. Omdat je meerdere soorten witte bloedcellen hebt, wordt vaak naar deze soorten apart gekeken. Lymfocyten en neutrofielen zijn dus beide een soort witte bloedcellen. Kortom, jouw witte bloedcellen zijn te hoog, waaronder de lymfocyten en neutrofielen sowieso verhoogd zijn. Jouw vraag is of 24 een sterke verhoging is. Aangezien je de vorige keren een veel lagere waarde had, is deze keer 24 best hoog. Maar het is een momentopname. Stel dat je over twee weken weer lagere waardes hebt, valt 24 mee. Tussen 25 en 30 noemen ze een leukomoid. Daar zit je dicht bij. Normaal hoort dit bij een goedaardige aandoening, denk aan een bacteriële of virale infectie, stress, medicatie... Ga je naar de twee uitslagen kijken van de groepen witte bloedcellen: Een bacteriële infectie (veel neutrofielen) Kinkhoest of klierkoorts (veel lymfocyten) Heel veel mensen denken bij een teveel witte bloedcellen meteen aan leukemie. Ik weet niet of jij je hier ook druk om maakt. Maar bij leukemie zie je vaak veel blasten (zijn ook witte bloedcellen (misschien ook geprikt?) en weinig neutrofielen. Trouwens, leukocyten kunnen dan wel 100 of 200 zijn. Verder, als iemand geprikt wordt en ze vertrouwen de waardes niet, word je meteen gebeld om te komen. Dan wachten ze niet nog een paar weken. En de artsen zullen de waardes interpreteren in combinatie met jouw klachten, kwaal. Dus, heb je niks gehoord. Laat het los en wacht jouw consult af. Sterkte!

Toegevoegd op 29 juli 2020 21:12: bron
Bronnen:
https://nl.qwe.wiki/wiki/Leukemoid_reaction
https://nl.qwe.wiki/wiki/Leukocytosis

Een eerste reactie op een hoge leucocyten-waarde is te denken aan een ontsteking of infectie. Toch kan je op grond van één bepaling geen conclusies trekken. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de leucocytenwaarde zoals overmatig eten, fysieke inspanning, stress, zwangerschap e.d. Hiernaast kunnen er ook verschillende ziekten aan ten grondslag liggen. De achterliggende oorzaak moet je dus echt door de artsen laten beoordelen omdat het niet zo maar een of enkele getallen zijn. De medische wetenschap gaat een stuk verder dan alleen maar bloedonderzoek. Je moet er dus ook niet van opkijken als je nog andere onderzoeken krijgt of wordt doorgestuurd naar een specialist. Even afwachten en succes.

Bronnen:
http://www.nl.ladyland98.com/krasota-i-zdo...

Je bent mogelijk voldoende geïnfecteerd met corona om een immuun respons te zien. Gefeliciteerd. Je bent met succes het virus aan het bestrijden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100