Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kun je ziek worden van naaktslakken?

Ik zat deze avond in de tuin en had een blikje bier geopend en op de grond gezet. Toen ik het biertje dronk merkte ik dat er iets in zat, want er kwam iets op mijn lippen/tong. Toen ik het laatste restje uit het blikje schonk bleek er een kleine naaktslak uit het blikje te komen. Ik vraag me af of dit gevaarlijk is vanwege (parasitaire) ziekten aangezien het diertje vrij dicht bij en misschien wel op mijn lippen of tong is geweest? Misschien werkt bier wel desinfecterend?

Weet jij het antwoord?

/2500

In veel landen eet men slakken, gekookt of gebakken. In China zelfs rauw, met een pittig sausje. Dus ik zou me daar absoluut geen zorgen over maken.

‘Eet jij die slak op?’ Dronken geintje kost Sam na negen jaar het leven Een geintje tijdens een avondje met vrienden in 2010 is de Australische Sam Ballard, jaren na dato, fataal geworden. Toen een slak het tuinfeestje binnenkroop, daagden zijn vrienden hem uit. ,,Zou je hem durven opeten?’’, klonk het. Sam nam de uitdaging aan, met verstrekkende gevolgen. https://www.ad.nl/buitenland/eet-jij-die-slak-op-dronken-geintje-kost-sam-na-negen-jaar-het-leven~a3947507/ Maar dit is Australië. Van Nederlandse slakken weet ik het niet zeker, maar het feit da er niet wijd en zijd voor gewaarschuwd wordt, zoals b.v. voor een tekenbeet, doet vermoeden dat het wel meevalt.

Naaktslakken kunnen gegeten worden, maar ze schijnen erg vies te zijn. Je moet slakken in elk geval nooit rauw eten, want er kunnen gevaarlijke parasieten in zitten.Ook al is een slak zelf niet giftig, wat op zijn menu staat kan voor ons wél giftig zijn. Jij hebt echter geen slak opgegeten, maar er heel misschien even aan "geproefd". Dat maakt het in feite onmogelijk om er ook maar iets van te kunnen merken als die slak eventueel voor de mens giftige planten geconsumeerd heeft. Dus nee, daar kun jij niet ziek door worden.

Bronnen:
https://www.quest.nl/mens/voeding/a2553875...
https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/8252/zi...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100