Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Heb je nog steeds elke dag jodium nodig als je schildklierhormonen lichtverhoogd zijn?

Stel als je TSH normaal en T4 lichtverhoogd is, moet je dan alsnog elke dag jodium innemen om aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium te komen? Of is dat dat niet nodig?

Toegevoegd op 02 april 2020 20:30: trefwoorden, subcategorie

Weet jij het antwoord?

/2500

Jodium is nodig voor de aanmaak van het hormoon T3 (triiodothyronine) en voor T4 (thyroxine). Je zou dus verwachten, dat als de waarden iets verhoogd zijn, dat het niet nodig is om extra jodium te nemen. De hormoonstofwisseling is echter erg complex en wordt ook aangestuurd door de hypofyse en de hypothalamus. Jodium is een sporen-element en normaal gesproken krijgen we met ons voedsel voldoende jodium binnen. Als je echter problemen zou hebben met de stofwisseling en de voorziening van je energie zal een arts eventueel medicijnen voorschrijven die de schildklier (en de andere belangrijke hormoonklieren) kunnen bijsturen Zelf dokteren in stofwisselingsproblemen is nooit verstandig. Dus ook eventuele jodiumpreparaten of wat daarvoor wordt verkocht zou ik NOOIT op eigen initiatief innemen. Altijd overleggen met een arts. Als er echte problemen zijn kom je bij de endocrinoloog.

Toegevoegd op 02 april 2020 21:06: bron, tekst
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Schildklier
https://nl.wikipedia.org/wiki/Endocrinologie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100