Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is het verschil tussen een Tia en beroerte?

Had een discussie met iemand die van mening was dat Tia en beroerte het zelfde was

Weet jij het antwoord?

/2500

Een TIA (Transient Ischaemic Attack) is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen. De afsluiting wordt veroorzaakt door een bloedprop. Die bloedprop lost weer op. Daarom duren de klachten vaak maar een paar minuten tot een half uur. Het is in feite een miniberoerte die geen blijvende gevolgen heeft. Beroerte is de verzamelnaam voor zowel een herseninfarct als een hersenbloeding. Bij een herseninfarct is er een bloedvat in de hersenen afgesloten. Bij een hersenbloeding is er een bloedvat lek. Veel patiënten houden last van de gevolgen ervan. Halfzijdige verlamming, taalproblemen, moeite evenwicht te bewaren,slecht concentratievermogen zijn bijvoorbeeld blijvende effecten ervan.

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl/hart-en-vaatziekten/
https://www.hersenletsel-uitleg.nl/oorzake...

Nee, een TIA en een beroerte zijn niet hetzelfde. ----- Men (wij) spreekt over een beroerte i.p.v. een CVA. In een gesprek met bv een arts komt de term CVA naar voren en indien van toepassing TIA. ( De medische term voor een beroerte is Cerebro Vasculair Accident (CVA). De vrije vertaling is een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. ) Dit schrijft de Hartstichting: Wat is een beroerte? Beroerte is een verzamelnaam voor verschillende problemen met de bloedvoorziening van de hersenen. -herseninfarct: een bloedpropje sluit een bloedvat in de hersenen af -hersenbloeding: een bloedvat in de hersenen barst open -TIA: er is een kortdurende afsluiting van een bloedvat in de hersenen Bij alle 3 krijg je uitvalsverschijnselen. Bij een TIA zijn deze verschijnselen tijdelijk. ----- Vaak is er sprake van een TIA maar niet altijd. Dat is dus afhankelijk van het resultaat na genezing/herstel. In een gesprek met de zaalarts + verplegend personeel wordt patiënt verteld hoe en wat precies. N.B. Heel handig is het om zelf nog iemand bij het gesprek te vragen, er wordt te veel verteld om te onthouden.

Bronnen:
https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatz...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100