Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan een huisarts een diabetes patiënt meteen aan de insuline zetten?

Kan een huisarts dus de diabetes tabletten overslaan en een patiënt meteen insuline voorschrijven ?

Mijn moeder is laatst door haar huisarts geadviseerd om insuline te gebruiken na lange tijd gebruik van tabletten.
Maar bij een ander persoon zijn er geen tabletten voorschreven om mee te beginnen maar meteen aan de insuline gezet, kan dat ?

Ik zie graag een reactie tegemoet,

Bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat kan ligt aan hoe het met de patiënt ervoor staat Als je behandelaar over insuline begint, kun je daarvan schrikken. Weet dat het niet altijd nodig is om meteen over te stappen. Het kan zinvol zijn om je tabletgebruik, leefgewoonten en eetpatroon nog eens met je behandelaar te bespreken. Daarnaast kan het zinvol zijn om thuis dagelijks je bloedglucosewaarden te meten. Zelfcontrole en kennis over diabetes zorgen er vaak voor dat je bloedglucosewaarden verbeteren. Waardoor je een behandeling met insuline misschien kunt uitstellen. De drempel naar insuline Het kan voelen als een grote stap om insuline te gaan gebruiken. Misschien zie je er tegenop omdat je dan meer aan zelfcontrole moet doen. Of je hebt prikangst of bent bang om hypo’s te krijgen. Toch kan de overstap naar insuline juist een opluchting zijn. Want de ervaring leert dat de meeste mensen zich na een paar maanden beter en energieker voelen, omdat hun bloedglucosewaarden dalen.

Bronnen:
https://www.dvn.nl/behandelingen/van-table...

Ja, als iemand diabetes type 1 heeft zal deze altijd gelijk moeten beginnen met spuiten, terwijl iemand met type 2 door een ander leefpatroon en medicijnen (tabletjes) eerst nog zonder insuline toediening kan. (bron) “ Diabetes type 1 Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf veel te weinig insuline aan. Dat komt doordat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernielt. Daarom moet je met diabetes type 1 insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen. Diabetes type 2 Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal voedings- en bewegingsadviezen, aangevuld met medicijnen. Soms moet iemand ook insuline spuiten. “ Je moeder zal dus type 2 hebben en als de ander* dan type 1 heeft is het niet zo vreemd dat deze dan direct moet beginnen met spuiten. *Type 2 kan op zich ook, maar dan wordt inderdaad vaker eerst gekeken of het niet anders kan.

Bronnen:
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100