Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Na hoeveel weken is de ziekte van pfeiffer vast te stellen met bloedonderzoek?

Uit bloedtest blijkt het een grensgeval te zijn, kan duiden op vroeginfectie en test moet daarom over paar weken opnieuw. Het kan ook nog vals alarm zijn, maar stel dat het inderdaad pfeiffer is, hoe lang is het virus dan maximaal aanwezig als het nog niet duidelijk uit bloedtest blijkt?

Weet jij het antwoord?

/2500

De ziekte van Pfeiffer is een gewone virusziekte. Op volwassen leeftijd heeft in de 90% van de mensen het virus gehad. Veel mensen weten dit echt niet. Velen denken dat Pfeiffer soms voorkomt. Het gekke is dat je het virus kunt hebben en er helemaal niet ziek van bent. Er zijn ook mensen die denken een gewone keelontsteking te hebben, terwijl het Pfeiffer is. Het vervelende is dat over Pfeiffer niet alles bekend is. De incubatietijd (de tijd tussen het oplopen van het virus en (eventueel) ziek worden) kan tussen een paar dagen tot ongeveer 7 weken zijn. In deze periode kun je (hoeft dus niet) al klachten hebben. Pas als je echt ziek bent geworden, kun je na een week betrouwbaar testen. In jouw geval moet je dus kijken hoe lang je al klachten hebt. Stel dat jouw incubatietijd lang is (7 weken), doe dan 7 weken min de weken met klachten. Tel hier vervolgens 1 week bij (pas te zien in bloed). Dan is de test altijd betrouwbaar. Stel je hebt al 3 weken klachten: 7-3 = 4, 4+1 = 5. Dan zou ik 5 weken wachten voordat ik weer een test zou doen. Eigenlijk zijn de ergste klachten vrij snel verdwenen: keelpijn, opgezwollen lymfeklieren, hoofdpijn..... De vermoeidheid kan wel nog een lange nasleep hebben. Maar nogmaals, de meeste mensen lopen Pfeiffer op zonder het te weten. Succes, en indien jouw klachten eerder flink verergeren; eerder bloedprikken.

Bronnen:
https://www.thuisarts.nl/ziekte-van-pfeiff...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100