Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is vuil op je lichaam gevaarlijk?

Was in een land in Europa waar kinderen op straat bedelen door toedoen van keuzes ouders, van generatie naar generaties. Kinderen hebben vuil op zich en lopen soms zonder schoenen. Ook een manier om aan geld te komen om empathie te krijgen. Op die momenten wil ik graag zo'n kind verzorgen, maar is niet mijn wettelijke kind. Dan in hoeverre is vuil schadelijk voor zo'n kind, direct als indirect? Is het lichaam immuun voor sommige vuiligheid? En ongeacht je leeftijd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, vuil op je lichaam is niet gevaarlijk. Het is zelfs gezond. Het is niet voor niets dat er soms modderbaden worden genomen. Je huid zit normaliter stampvol met bacteriën. Als je geen huidaandoening hebt betekent dat dat je dus een gezonde huidflora hebt. Die flora varieert overigens van plaats tot plaats op je lichaam. Die flora zorgt dat er zich niet zomaar slechte bacteriën kunnen vestigen. En die kunnen zelfs door die flora worden bestreden. Maar vreemde bacteriën kunnen ook juist weer een gunstige invloed hebben op de variatie in de flora. Wat slecht is voor je huid is wassen met zeep. Het natuurlijke vetlaagje haal je er af, waardoor je huid uitdroogt en (onzichtbaar) gaat schilferen. Door zo'n beschadigde huid kunnen juist schadelijke stoffen en bacteriën binnendringen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100