Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Zijn dit resultaten van beginnende leukemie of tbc?

Ik ben onlangs naar de dokter geweest voor een bloedname omdat ik mij steeds moe voel duizelig en licht in mijn hoofd ook zweet ik hard snachts. Ik heb ook onlangs een tbc test laten doen en leek positief omdat het een rood vlekje werd van 10 mm. Wat mij opgevallen is dat de resultaten;

Absolute formule;
eosinofielen = +277 (28-273)
Monocyten= +822 (247-757)

Formule;
Eosinofielen= 3.4 (0,4-5)
Monocyten= 10.1 (4.0-10.7)

Ferritine = -12 (15-150)
Glucose niet nuchter= -67 (70-140)

De dokter zegt alleen dat ik ijzer tekort heb. Ik wou vandaag bellen voor mijn uitleg maar is niet bereikbaar ik probeer morgen.Nu heb ik wat opgezocht en lijkt mij toch leukemie dat stilaan ontwikkeld niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee dit lijkt niet op een leukemie of tbc. Hoewel je tbc uberhaupt niet kunt diagnostiseren met deze uitslagen. Wat vooral opvalt is een laag ijzer. Oftewel wat de huisarts zegt een ijzertekort. Dan is vooral ook de Hb en MCV waarde interessant. Maar die staat er niet bij. Dus zo los zegt het ook niks. De waarde van de eo's en mono's zijn gewoon goed. Maar ook dit zegt los niet zoveel. Voor een goede beoordeling heb je dan ook de waarde van de totale leukocyten en diff nodig. Maar waarom geloof je je eigen huisarts niet? Die heeft er tenslotte voor geleerd. En wat die zegt klinkt met de weinige informatie die wij krijgen heel plausibel.

Nee, geen leukemie met deze waarden. Je hebt er nog meer, de huisarts zal iha niet als eerste die ferritine aanvragen maar eerst Hb en MCV doen dus ik denk dat je een laag Hb en MCV hebt. Normaalwaarden worden iha bepaald door bij gezonde mensen te meten waarbij een bandbreedte wordt genomen waar 95% van de mensen binnenvalt. Je kunt dus verwachten dat 1 op de 20 bepalingen 'afwijkt'. Het gaat daarom om het hele plaatje van klachten en labuitslagen en dan ook niet iedere uitslag apart. Daar heeft je huisarts voor geleerd. Dan de mantoux: Het rode vlekje zegt niets, het gaat om de zwelling (de induratie) die er zit, aflezen 48-72 uur na het zetten van de mantoux. Bij induratie >=5 mm zou aanvullend bloedonderzoek moeten worden gedaan om te zien of dit echt met TBC te maken heeft. Die kans is zonder bekend tbc contact of hoog risico op blootstelling aan tbc patienten heel klein. Het gaat hier dan om een IGRA bloedtest zoals de Quantiferon of T SpotTb. De test maakt geen verschil tussen dragerschap en tbc als ziekte. Dragers van tbc merken daar niets van en hebben dus geen klachten. Induratie <5 mm betekent dat er niets is gevonden. Ik denk dat bloedarmoede hier het meest voor de hand ligt als het Hb laag is, dit verklaart eigenlijk alle klachten. Dat betekent doorgaans een paar maanden ijzertabletten (ferrofumaraat bijvoorbeeld) slikken als behandeling als je vrouw bent en normaliter gezond. Bij mannen gaat het wat anders. Ofwel, volg gewoon op wat de huisarts zegt. Bovenstaand verhaal is algemeen en niet per se van toepassing.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100