Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

wat zijn de symptonen van aarsmade?

Weet jij het antwoord?

/2500

Aarsmaden zijn wormpjes van 5 tot 10 milimeter in de poep. Doordat zij eitjes leggen in en rond de anus gaat het daar jeuken bij de mensen die ze hebben. Er zijn mebendazol tabletten tegen aarsmaden verkrijgbaar bij de apotheek, bij aanhoudende klachten is het beter een arts te raadplegen.

Bronnen:
http://www.apotheek.nl/Medische_informatie...
http://www.wormeninontlasting.nl/aarsmaden/

Om te beginnen, zijn er heel veel soorten wormen die in je darmen zich kunnen nestelen. Sommige zijn (afgezien van de jeuk) relatief onschuldig, maar sommige kunnen ernstige risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. Ze horen in ieder geval niet in onze darmen. Het zijn parasieten (geen mee-eters, dat zijn de bacteriën in je darmen) die gebruik maken van de voedingsstoffen in je darmen (waardoor je lichaam deze niet zelf kan gebruiken) of zich voeden met je bloed, door zich vast te klampen aan de darmwand. De meest voorkomende soort in NL is de aarsmade, die vrij onschuldig is, maar heftige jeuk veroorzaakt. De kleine wormpjes (maximaal 1 cm lang lang en erg dun) komen 's nachts naar buiten, en leggen hun vrijwel onzichtbare eitjes rond de anus. De speciale 'lijm' die de eitjes vasthoudt aan je huid veroorzaakt irritatie en jeuk, en dat is juist gunstig voor de aarsmade, want bij het krabben komen de eitjes onder de nagels, waardoor deze makkelijk opnieuw kunnen worden ingeslikt (typisch van kinderen met hun gebrekkige hygiëne), waardoor de infestatie zichzelf in stand houdt. Afgezien van de jeuk en dat kleine kinderen (en volwassenen!) hierdoor erg onrustig slapen, zijn er geen andere opvallende symptomen, behalve in gevallen van hele grote, langdurige infestatie met heel veel parasieten. In dat geval kan de persoon ondervoed raken en ergere symptomen ontwikkelen. Kinderen in ontwikkelingslanden kunnen hierdoor groeivertraging oplopen. Één mogelijk positief aspect is dat mensen met een lichte worminfestatie minder last hebben van allergieën. Dat komt omdat de wormen stoffen produceren die het immuunsysteem onderdrukken, waardoor de immuniteit minder snel "op hol slaat", en dus de symptomen van allergie verminderd worden bij de geïnfesteerde persoon. Of dat een goedmaker voor de jeuk is... dat durf ik te betwijfelen, maar voor de wetenschappers is het heel interessant voor de ontwikkeling van medicijnen tegen allergie. De behandeling is heel simpel: met mebendazol. Snel en effectief. Vrij verkrijgbaar bij de apotheek of via je huisarts.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100