Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

wat zou de oorzaak & behandeling zijn van mijn eetprobleem?

een maand geleden woog ik 75kg. Nu een week geleden woog ik 73 kg en dan in 2/3 dagen tijd ineens 70 kg, ik vind het niet erg dat ik 5 kg ben afgevallen maar in 2/3 dagen tijd - 3 kg is toch wel raar dat ik zo snel ben afgevallen. Ik eet ook heel weinig. Ik bedoel dan dat ik smorgens niks eet en smiddags ook niet pas rond de avond wel maar ongzond zoals fastfood. of amper een yoghurtje Smorgens en smiddags soms ook niks of een heel klein beetje en dan savonds ongezond. Feitelijk eet ik heel weinig en als ik eet ,is dat ongezond. Misschien daardoor dat ik ben afgevallen maar ik weet niet de oorzaak waarom ik zoveel en plots ben afgevallen in 2 dagen tijd. Ben ik ziek misschien? Waarom is het zo moeilijk om gezond te eten mijn levenstijl is enorm in de war waardoor ik misschien vitaminen tekort heb waardoor ik afval? iemand een idee wat de oorzaak kan zijn en wat ik kan doen? moet ik me laten opnemen? ik drink ook heel weinig..

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat de oorzaak is van je gewichtsverlies lijkt me niet moeilijk: je eet te weinig. Ja, 5kg in korte tijd is wel veel, maar het kan best zo snel gaan als je ineens heel weinig gaat eten en drinken. Een deel van wat je op de weegschaal ziet is immers het eten en drinken dat op dat moment in je lijf aanwezig is. De eerste 1 á 2 kilo heb je waarschijnlijk zo weer terug als je weer voldoende gaat eten en drinken. De andere kilo's komen alleen door meer te eten dan je aan energie verbruikt. Waarom je zo weinig eet, kunnen wij je niet vertellen. Je zegt zelf niets over de reden: misschien heb je weinig eetlust of krijg je last van je maag of darmen als je bepaalde dingen eet, of ben je snel misselijk. Het kan ook zijn dat je geen regelmaat hebt en vergeet om te eten tot je in de avond eindelijk echt honger krijgt. Of je verwaarloost jezelf min of meer bewust, omdat je jezelf minderwaardig vindt en je probeert jezelf te straffen. Wij kunnen er slechts naar gissen. Ik neem aan dat als je bewust zo weinig zou eten omdat je wilt afvallen je dat zou vermelden, maar dat is uiteraard ook een mogelijkheid. Of je je op moet laten nemen? Ik heb geen idee. Ik lees niets dat opname in een ziekenhuis noodzakelijk maakt, maar als jij bijvoorbeeld met een GGZ-instelling de afspraak hebt dat je het kunt aangeven als het niet goed gaat en je dan tijdelijk opgenomen kunt worden (zulke afspraken worden soms gemaakt binnen de psychiatrie, om crises snel te kunnen bestrijden) dan kan het feit dat je jezelf zo verwaarloost natuurlijk wel een belangrijk signaal zijn dat het niet goed met je gaat. Heb jij zo'n afspraak, overleg dan met je behandelaars over wat er nu speelt. Het meest dringend is dat je ervoor zorgt dat je genoeg drinkt. Je lichaam kan best een tijdje zonder eten, maar zonder drinken ga je snel dood. Als je merkt dat je heel weinig plast en je plas heel donkergeel is, is dat een duidelijk teken dat je meer moet gaan drinken. Lukt dat jou niet zelf, neem dan contact op met je huisarts. En hoewel weinig eten niet acuut tot problemen leidt, moet dit natuurlijk niet zo doorgaan. Je bent al ondervoed op dit moment (meer dan 5% gewichtsverlies in een maand), dus zorg ervoor dat je ook overdag eten binnenkrijgt. Brood, kwark, havermout: het maakt niet zoveel uit op dit moment, als je maar eet. Wil je advies over hoe je op lange termijn gezond kunt eten, dan kun je eventueel advies vragen aan een diëtiste. Bespreek in elk geval je problemen ook met je behandelteam.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100