Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom is het van belang om te weten of bacteriën gram-positief/ gram-negatief zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ten eerste is een gramkleuring al heel belangrijk als een eerste stap in de identificatie van de bacterie die de ziekte veroorzaakt. Er zijn bijvoorbeeld veel verschillende bacteriën die longontsteking kunnen veroorzaken. Door een gramkleuring heb je al een eerste indicatie welke bacterie je ziekte kan veroorzaken. Als je dit weet kan je ook een gerichter antibiotica beleid voeren. De gramkleuring is in bepaalde mate ook belangrijk voor de antibiotica aangezien redelijk wat antibiotica vaak gelimiteerd zijn tot enerzijds gram negatief of anderzijds gram positieve bacteriën. Een gramkleuring berust eigenlijk op de aanwezigheid van een bepaald molecule (peptidoglycanen) in de celwand van de bacterie. Bij gram positieve bacteriën zijn deze talrijk aanwezig, tot soms wel 30 lagen. Bij gram negatieve bacteriën zijn hier vaak maar 2 of 3 lagen van aanwezig. Je gramkleuring gaat dus vooral belangrijk zijn als eerste stap in de identificatie van bacteriën, waarna je meer gerichter kunt gaan uitzoeken met welke bacterie je te maken hebt en al eventueel gerichter antibiotica kan geven. Let op dat je gramkleuring vaak absoluut niet je enige identificatiemethode is voor de keuze van antibiotica.

Omdat ze niet op dezelfde antibiotica reageren, vanwege een andere opbouw van het celmembraan. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gramkleuring

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100