Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je legionella krijgen door het ontluchten van een verwarming?

Vraag spreekt voor zich.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik vind je vraag een hele goeie! Begin eens met de basis in http://www.klusidee.nl/Forum/about6663.html Blader dan eens door http://www.zorg-en-gezondheid.be/Gezond-leven-en-milieu/Milieu-en-gezondheid/Legionellafiches---20-legionellarisicopunten-in-sanitaire-installaties-(PDF)/ Als je dit doorneemt ga je inzien dat heel veel tapwater (warm én koud!) en ook het water van de CV wel enige legionellasmetten in zich zal dragen. Tamelijk verontrustend. “Duizend gevaren heb ik doorstaan” (“Mille Periculis Supersum”), staat er in gouden letters op het stadhuis van mijn geboortestad, maar dat blijkt nog te kloppen ook! Gelukkig is er ook nog een ander geluid: http://sms.woonstadrotterdam.nl/Pub/Woonstad-Rotterdam/Afbeeldingen-en-Documenten/Maatregelen-tegen-Legionella.pdf Hier staat niet veel in, maar ik proef (zeker na die ernstige insteek van het voorgaande overzicht uit België) toch enige geruststelling in hun nuchtere opmerking dat de meeste mensen van een legionellabesmetting niet ziek worden. Over het ontluchten van radiatoren met zo’n proestend onluchtingskraantje heeft niemand het, maar ik durf er gif op in te nemen* dat je dat gespetter beter ook niet op moet snuiven. Maar met een doekje is dat denk ik redelijk beperkt te houden. ___________________ * Je kunt besmet water namelijk wél drinken. Het moet niet verneveld in je luchtwegen komen.

Nee, dat is niet mogelijk. Het water in de CV is 'dood' water. Het bevat geen zuurstof meer en daarin kan een bacterie niet overleven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100