Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom is hoogfrequent geluid schadelijker?

In medische boeken voor KNO artsen staat dat hoogfrequent geluid schadelijker is dan normale geluiden. Maar motivatie ontbreekt. Wanneer ik hier op door wil vragen dan ontkennen ze het. Het lijkt er op dat hier commerciëeel belang achter schuil gaat? Kan iemand mij uitleggen hoe dit precies zit? Normaliter meten we alleen het volume op, dat dan al dan niet schadelijk is. Maar de toonhoogte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ons oor heeft een ingebouwd beveiligingsmechanisme. Deze werkt helaas beter bij lage tonen dan bij hoge. Daardoor kan een hoogfrequent geluid op eenzelfde sterkte meer schade aanrichten dan laagfrequent. Ook is de resonantie van de gehoorgang een mede oorzaak van versterking van geluid. De resonantie zal rond het midden/hoog gebied zitten (2khz-5khz). Daardoor beschadigd het ook sneller.

U geeft aan dat er een soort beveiliging in de oren zit. Kunt daarvan ook de bron aangeven? Hoogfrequent geluid is vanaf 9KHz tot en met 20KHz?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100