Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ga je altijd dood na een hersenbloeding die niet behandeld wordt ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een ander woord voor hersenbloeding is herseninfarct. Ongeveer twintig procent van de ogenschijnlijk gezonde zestigplussers heeft ooit een 'stil', onopgemerkt herseninfarct gehad. Zo'n licht infarctje is op zich vaak onschadelijk, maar het kan wel een waarschuwing vormen voor een verhoogde kans op een beroerte en het ontstaan van dementie. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim duizend zestigplussers door het Universitair medisch centrum Rotterdam. Een stil infarct laat een klein litteken na dat zichtbaar is op een geavanceerde (MRI-)scan. De hersenen van één op de vijf onderzochte ouderen vertoonden sporen van één of meer van zulke kleine vaatverstoppingen. De scans werden zeven jaar geleden gemaakt en een paar jaar geleden nog eens. Daarbij kwam vast te staan dat ouderen na een stil infarct drie keer zoveel kans hebben op een beroerte en twee keer zoveel kans op dementie. Bij tests die de cognitieve vaardigheden meten, bleken deze ouderen ook minder te presteren. Nee, je hoeft dus niet te overlijden aan een onbehandelde hersenbloeding. Dit gaat natuurlijk alleen op voor relatief kleine hersenbloedingen. Een grotere hersenbloeding (beroerte) gaat niet ongemerkt voorbij en vereist behandeling. Een beroerte kan de volgende gevolgen hebben: •Gezicht, arm of been is slap of gevoelloos •Verwardheid of moeite met spreken •Niet goed zien, lopen of evenwicht houden •Acute hevige hoofdpijn

Bronnen:
http://www.rodekruis.nl/eerste-hulp/wat-te...
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/arch...

Hersenbloedingen zijn een stuk levensbedreigender dan herseninfarcten (verstoppingen van een bloedvat). Je kunt er nog behoorlijk goed van herstellen en genezen. Het is een kwestie van tijd of je nog goed herstelt en ook moet je veel oefenen in de revalidatie. Qua behandeling kun je niet eens zoveel doen, de belangrijkste complicatie is oplopende hersendruk en de verdere behandeling bestaat uit toediening van stollingsfactoren en vitamine K. Ongeveer 70% van de gevallen overleeft, maar dat geldt voor behandelde patienten dacht ik. Er is op zich een goede kans dat de stolling toch spontaan op gang komt voordat de bloedprop (het haematoom) te groot wordt. Haematomen groter dan 3 cm diameter moeten chirurgisch worden verwijderd. Als de hersendruk dan ook nog binnen de perken blijft overleef je dus de bloeding. Het herstel is ook niet gemakkelijk en langdurig. Een mooi inside boek is "Het Ravijn" van Max Pam. Een onbehandelde hersenbloeding lijkt me erg uitzonderlijk, misschien is er daarom niet zoveel over bekend, in verreweg de meeste gevallen wordt de patient in een ziekenhuisbed weer wakker. Een herseninfarct is een verstopping, daardoor krijgen de hersengedeeltes die door het bloedvat worden bediend geen zuurstof en dergelijke meer en sterven de desbetreffende hersengebiedjes. Een bloeding heeft de neiging steeds meer te verergeren zolang het blijft bloeden, daarom denk ik dat vrijwel altijd vitamine K en stollingsfactoren worden toegediend.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100