Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Op welke wijze wordt de gezondheidszorg in Nederland gerantsoeneerd?

Ik ben geinteresseerd te weten welke overheidsinstanties en private organisaties en welke procedures betrokken zijn bij of betrekking hebben op de rantsoenering van de gezondheiszorg in Nederland.

Toegevoegd na 6 dagen:
Ik probeer erachter te komen welke organisaties ik met details hierover kan contacteren, vooral nu recent er ene publicatie uitkwam van Eurocare-5, die erop wijst dat we de hoogste kankersterftecijfers in de omringende lanen hebben. Dat komt natuurlijk ergens vandaan, want de andere landen geven meer uit aan gezondheidszorg.

Weet jij het antwoord?

/2500

Of de andere landen meer uitgeven aan zorg waag ik te betwijfelen. Het heeft ook met verschil in registratie te maken. Feitelijk rantsoeneert de overheid onze zorg door t bepalen wat er wel en niet in thuishoort. Dat is in de Zorgverzekeringswet vastgelegd. Nadere regels worden ook door het CVZ gesteld. Kortom, de aanspraken zijn geregeld in wetten en voor iedereen gelijk. De wet regelt welke zorg wordt betaald. De zorgverzekeraar bepaalt door wie di zorg en waar die wordt geleverd. Dat laatste wordt problematisch nu sommige zorgverzekeraars het niet meer toestaan dat je in elk ziekenhuis hulp kunt zoeken. De hulp kan je nog wel krijgen, maar niet meer overal waar je wilt. Er zijn ook zorgverzekeraars die daarover geen beperkende voorwaarden hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100