Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je ook een hypo of hyper krijgen als je geen diabetis hebt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dit komt alleen voor bij mensen die diabetes hebben, omdat hun lichaam niet in staat is zelf het bloedsuikergehalte te regelen, wat niet wil zeggen dat je diabetes moet hebben om de verschijnselen van een hypo of hyper te krijgen. Vaak wordt een hypo of hyper niet herkend en wordt de diabetespatiënt onnodig naar het ziekenhuis vervoerd of juist niet geholpen.

Bronnen:
http://www.schooltv.nl/nudn/143724/werkstu...

Ja dat kan. Zie in de bron het stuk: Hypoglykemie bij niet-diabetespatiënten en Hypoglykemie na maaltijden

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypoglykemie

Zeker een hypo is bij iemand zonder diabetes absoluut een uitzonderlijke situatie. Maar het kan wel voorkomen. Bij zowel diabetici als mensen die geen diabetes hebben kan een hypo ontstaan door het injecteren van (te veel) insuline, maar ook op andere manieren kan een hypo ontstaan. Bijvoorbeeld bij grote lichamelijke inspanning als iemand niet genoeg gegeten heeft, of door een samenloop van omstandigheden. Ik heb er wel eens bij gestaan in het ziekenhuis hoe iemand zonder diabetes door een ernstige hypo niet aanspreekbaar was. Het ging hier om een bizar samenspel van diverse factoren, waaronder bijwerkingen van medicatie en verschillende ziektes tegelijkertijd. De normale situatie is echter dat het lichaam dit zelf corrigeert. Als je geen diabetes hebt kun je wel hypo-achtige verschijnselen krijgen, als je bijvoorbeeld te lang niet hebt gegeten. Ik ben zelf ook wel eens bijna weg geraakt door een combinatie van wat factoren, maar dat gebeurde in het ziekenhuis dus was snel weer opgelost met dank aan een alerte verpleegkundige. Het probleem los je op door te eten of door op een andere manier suikers toe te dienen. Maar bij gezonde mensen corrigeert het lichaam het probleem normaal gesproken ook als er niets gegeten wordt, er worden dan als het ware reserves aangesproken die ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel weer stijgt. Dus hoewel een hypo bij iemand zonder diabetes wel voor kan komen, kan het lichaam dit probleem in tegenstelling tot bij diabetici ook weer oplossen. In uitzonderlijke situaties lukt dat niet, zoals in de situatie die ik eerder beschreef. Bij een hyper geldt eigenlijk hetzelfde: het lichaam van een gezond persoon kan dit vrij snel herstellen. Maar het is wel mogelijk dat je bloedsuiker tijdelijk omhoog schiet, bijvoorbeeld bij extreme stress door een ongeval of operatie, bij koorts of als je heel veel suikers of koolhydraten hebt gegeten. Het kan zijn dat de bloedsuiker dan stijgt boven wat we als normaal beschouwen, als zal de waarde nooit zo hoog stijgen als je ziet bij bijvoorbeeld onbehandelde diabetes type I. Maar bij type 2 is vaak sprake van een langzamer ontwikkeling richting de ziekte, en dan kan het dus zijn dat iemand al wel wat hogere suikerspiegels heeft, maar dat er nog geen sprake is van diabetes.

In principe niet, maar je kan wel enkele symptomen ondervinden.

Bronnen:
http://www.suikerziektediabetes.nl/hypergl...
http://www.suikerziektediabetes.nl/hypogly...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100