Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kan het dat je bij leverziektes (cirrose, hepatitis, etc.) geelzucht krijgt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Geelzucht wordt over het algemeen altijd veroorzaakt door dat het lichaam een te hoog gehalte aan bilirubine in het bloed heeft. Deze afvalstof ontstaat wanneer er afbraak ontstaat aan hemoglobine uit de rode bloedcellen. De afvalstof bilirubine moet in de lever worden opgenomen vanuit het bloed en zal hier moeten worden omgevormd. Wanneer de omgevormde bilirubine de lever verlaat met het galvloeistof, zal deze worden afgevoerd via de galblaas naar de dunne darm waar het uiteindelijk het lichaam verlaat als ontlasting. De afvalstof bilirubine heeft een diep gele kleur en bij een hoge concentratie van deze afvalstof in het bloed zal er ook het verschijnsel geelzucht optreden.

Bronnen:
http://www.geelzucht.net/

Geelzucht is geen ziekte maar een symptoom nl. geel zien door een te grote hoeveelheid bilirubine in je bloed. Bilirubine is een afbraakproduct van hemoglobine, de rode kleurstof in de rode bloedcellen waarmee zuurstof wordt vervoerd. De lever moet zorgen dat dit bilirubine wordt verwijderd uit het lichaam. Als dat niet lukt, loopt de hoeveelheid bilirubine in het bloed op en word je geel. Verschillende ziekten kunnen dit veroorzaken, onder andere hepatitis en cirrose. Er zijn echter meer redenen waardoor je geel kunt worden, ook bij een gezonde lever. Geelzucht wijst dus niet altijd op een leverziekte.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100