Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hallo allemaal, ik heb soms erg last van mijn ogen. Ze rollen dan automatisch omhoog wat kan dit zijn? Kan me dan ook heel moeilijk focussen..

Op internet lees ik dat het Nystagmus kan zijn, ik ga er morgen voor naar de dokter. Maar ik hoopte dat een van jullie hier misschien ervaring mee heeft. Soms heb ik het wel 2 keer op een dag. Soms een hele dag niet. Heel vervelend, focussen op een ding gaat dan ook heel erg lastig. Heb het vaak tijdens het fietsen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dit is geen nystagmus. Een ntstagmus is meer een soort trilling in je oog en dus niet echt wegdraaien van de ogen. Je beschrijft het eigenlijk heel kort, maar het doet mij nog het meest denken aan een tardieve dyskinesie (tardief=laat ontstaan, dyskinesie=bewegingsstoornis). Hiervan bestaan verschillende vormen, waarvan de orofaciale (pro=mond, faciaal=gelaat) dyskinesie de meest voorkomende is. Het omhoog trekken van ogen is daarbij een veel voorkomende bewegingsstoornis. Ook het slechtere concentreren past daarbij. Het is eigenlijk een zeldzaam beeld, dus met zo weinig informatie kan ik echt niet zeker zijn. Meestal is het een bijwerking van medicijnen. In zeldzame gevallen kan een ziekte als Tourette het ook geven. Als je geen medicijnen gebruikt dan is de kans dat het een dyskinesie is klein. Met meer informatie kan je huisarts dan vast een logischere diagnose bedenken. Gebruik je wel medicijnen, die dit kunnen geven, dan moet er zeker een arts naar kijken. Prima dus om morgen naar de huisarts te gaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100