Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is de kans dat je een operatie en/of stoma bij IBD (darmontstekingsziekten) nodig zult hebben?

Dus als je IBD hebt, hoeveel kans heb je dan op een 'slechtere' afloop?
En waar ligt dit dan aan? (Leeftijd, leefwijze, tijd dat er niks aan gedaan werd ed.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Ongeveer 20-30% van de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa patiënten zal ooit een stoma krijgen. Dit kan dan een tijdelijke, of een vaste stoma zijn. Het krijgen van een stoma hangt voor zover ik weet niet samen met leeftijd, maar vooral hoe actief de ziekte is, of de darm bijvoorbeeld vernauwd is, of als er veel fistels ontstaan. Er is bij een slechte leefwijze meer kans op een actievere ziekte, dus in die zin kan dat er wel mee samenhangen.

Omdat het om zo veel verschillenden ziekten gaat, zijn daar geen getallen bij te geven. Zo veel mensen die zo ontzettend van elkaar verschillen met zo veel verschillende vormen van IBD............. Er is een patientenvereniging van crohn en colitis patienten. De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) zet zich in voor mensen met de ziekte van Crohn en colits ulcerosa en aanverwante aandoeningen. De CCUVN geeft voorlichting, zet lotgenotencontact op en komt op voor de belangen van patiënten. http://www.crohn-colitis.nl/ Misschien hebben die wel meer cijfertjes en kansberekeningen...... http://nl.wikipedia.org/wiki/Inflammatory_bowel_disease http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Crohn http://nl.wikipedia.org/wiki/Colitis_ulcerosa

ik heb zelf Crohn (al 21 jaar; en ik ben nu 42 dus reken maar uit :-) )en artsen kunnen nooit van te voren aangeven of je een stoma zult krijgen of niet. ze zijn het er niet eens over eens waar door dit soort ziektes ontstaan en wie er wat van/bij krijgt. ik zelf heb ervaren dat na tijdens en na de zwangerschap van mijn (enigste) kind alles rustig is geworden (zonder gebruik van medicatie) en blijft. wel rekening houden met koffie, kruiden, vet en stress 9en niet roken) en ik kan op deze manier wel 50 jaar erbij geen last hebben; maar... als mijn afweersysteem het op de heupen krijgt kan ik ook over 2 weken wel een stoma moeten. ik wil hier maar mee aangeven: ze weten het niet; helaas. zolang je darmen "öpen" blijven is er niks aan de hand en er kan in noodgeval ook nog best wel een metertje uit; een stoma is eigenlijk pas een laatste oplossing zegt mijn arts.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100