Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Heeft longkankeronderzoek zin in mijn geval?

Onlangs is longkanker ontdekt bij mijn zus die rookt. Een andere zus heeft zich door dat slechte nieuws laten onderzoeken en zij blijkt ook een tumor te hebben in de long, maar bij haar niet uitgezaaid. Zij heeft nooit gerookt. Ik ben gestopt met roken sinds 5 jaar. Kan ik hiermee naar de huisarts en zo ja krijg ik een onderzoek vergoed? Of indien zinvol maar niet vergoed zelf betalen? Ik weet niet goed wat te doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het hangt er helemaal vanaf wat voor type tumor het is. Niet bij alle tumoren is een erfelijke/familiaire component. Maar ik kan me voorstellen dat je ongerust bent en het sowieso wilt laten controleren. Bespreek dat met je huisarts (het is handig als je dan weet wat voor soort tumoren het zijn bij je zussen). Als die het niet nodig vindt en je blijft ongerust, kun je altijd nog naar een particuliere kliniek (op eigen kosten). Bedenk wel dat een onderzoek een momentopname blijft. Sterkte!

Jeetje wat een dilemma. Maar ik zelf zou zeker gaan, ook als ik t zelf zou moeten betalen. Het heeft wel degelijk zin! Je kan er beter vroeg bij zijn EN jou gevoel wordt gerust gesteld. Dat is ook erg belangrijk. Stress maakt je zwakker in je immumsysteem.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100