Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je baas je verplichten op het werk te komen bij griep?

Als je griep hebt, en je meld je ziek, kan je baas je dan verplichten tóch te komen werken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Afhankelijk van hoe ziek je bent. Vijf punten die je als een soort ''checklist'' kan gebruiken: 1. Kan ik mijn werk naar behoren uitvoeren? Zo ja, ga naar punt 2. (zo nee, blijf thuis). 2. Ben ik (erg) besmettelijk. Zo nee, ga naar punt 3. (zo ja, blijf thuis). 3. Is het voor het genezingsproces noodzakelijk om rust te houden? Zo nee, ga naar punt 4. (zo ja, blijf thuis). 4. Neem je medicatie die je denken of functioneren beïnvloed? zo nee, ga naar punt 5. (zo ja, blijf thuis). 5. Hebben collega´s (veel) last of ergernis als je toch gaat werken? zo nee, ga werken. Zo ja, is het geoorloofd thuis te blijven

Nee. Als iemand echt griep heeft is deze niet in staat om uit bed te komen. Maar er zijn nogal wat mensen die verkoudheid verwarren met griep. Als iemand verkouden is kan deze persoon best wel gaan werken. Misschien is deze baas ervan op de hoogte dat het een verkoudheid is en geen griep, en dan heeft hij alle recht om zijn werknemer te verplichten naar het werk te komen.

Is vooral moeilijk als je je niet ziek genoeg voelt om naar een dokter te gaan. Je bent niet echt ziek, maar ook niet echt gezond. Wat doe je dan? Dat is afhankelijk van de symptomen. Verkoudheid Bij een zware verkoudheid (lichte koorts, hoesten, niezen, snotneus) spaar je je collega's beter. Heb je geen koorts, dan valt het te overwegen toch te gaan werken. Was vaak je handen en neem papieren zakdoeken mee, die je onmiddellijk na gebruik weggooit. Een verkoudheid is meestal enkel de eerste twee dagen besmettelijk, Als je je niet meer beroerd voelt, zou je weer aan het werk kunnen gaan. Griep Griepsymptomen lijken een beetje op een verkoudheid, maar ze komen sneller op (je gaat gezond naar bed en staat ziek op) en ze zijn zwaarder. De koorts is hoger, met koude rillingen en zweetuitbarstingen tot gevolg. Ook spierpijn, vermoeidheid en algemene zwakte verraden dat het om iets sterker gaat dan een verkoudheid. De remedie is simpel: platte rust, veel drinken, veel vitamines en niet gaan werken. Het hoesten kan nog wel twee weken aanhouden en veel mensen voelen zich tijdens deze twee weken nog lang niet helemaal opgeknapt. Dan mag een werkgever je niet dwingen om te gaan werken. Je hebt neem ik aan contact met de huisarts gehad, die je aanbevolen heeft om bedrust te houden. En hij is degene die het voor het zeggen heeft, en niet je werkgever.

Een werkgever kan je alleen verplichten als de bedrijfsarts zegt dat je niet ziek bent. Je kunt ook daar nog tegen in beroep.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100