Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

waarom verrichte de MDL arts na een sigmoïdoscopie nog een rectaal toucher bij mij????

Ik snap dit niet, want het onderzoek was, naar mijn mening, toch voltooid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Waarschijnlijk omdat 'kijken' niet hetzelfde is als 'voelen'. Als je het zeker wilt weten vraag je het gewoon aan de arts, die is de enige die het zeker weet.

Nee, het onderzoek is pas volledig als alle diagnostische middelen zijn ingezet. Een scopie (kijken) levert weer andere informatie op dan een toucher. Wat je ziet kun je niet altijd voelen, en wat je voelt kun je niet altijd zien. Beide onderzoeken zijn dus noodzakelijk voor het stellen van de juiste diagnose. Bovendien is een sigmoidoscopie gericht op het sigmoid (het laatste stuk van de dikke darm), waar een rectaal onderzoek zich richt op de endeldarm, een iets lager gelegen stuk van de darm dus, en eventueel het rectum zelf.

Bovendien kun je bij een scopie niet voelen wat de sluitspierspanning is, en je kunt ook niet beoordelen wat er in het laatste deel van het rectum eventueel plaatsvindt. Een rectaal toucher is in principe nooit overbodig.

Voor kijken kan het glijmiddel, dat vaak bij voelen gebruikt wordt, het beeld vertroebelen. Vandaar dat voelen vaak na kijken gedaan wordt bij een onderzoek van onderbuiks- of geslachtsorganen. Als aanvulling op de antwoorden, die er zeer terecht op neerkomen dat kijken en voelen verschillende informatie op kunnen leveren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100