Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe weet de dokter of je met een virus of met een bacterie besmet bent als je hoge koorts hebt?

Een virus besmetting kun je toch niet met antibioticum bestrijden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je stelt twee vragen. Maar de eerste: dokters bekijken symptomen, en stellen op basis daarvan een diagnose. Wat kan leiden tot de conclusie dat het een bacterie of virus is. En wat betreft je tweede vraag: klopt. Antibiotica zegt het al, het bestrijd; biotica, levende organismen. En een virus is geen levend wezen, wat een bacterie wel is.

Op zich kun je van een hoge koorts alleen niet afzien of deze veroorzaakt wordt door een virus of een bacterie. De andere ziekteverschijnselen maken meestal duidelijk om welke ziekteverwekker het gaat. Bij griep bijvoorbeeld, kun je ook hoge koorts hebben, verder heb je last koude rillingen, hoesten, verkoudheid en pijn in de ledematen. Door die andere symptomen kan de arts dus vaststellen dat het om een griepvirus gaat. Als complicatie kan er bij een luchtweginfectie die viraal begonnen is, zich wel een bacterie ontwikkelen. Maar dat geeft weer andere verschijnselen, bijvoorbeeld etterig slijm. De dokter kan dan wel een antibioticum voorschrijven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100