Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan men HIV/aids krijgen door tongzoenen?

Stel als iemand besmet is met HIV/aids; kan een gezond persoon zonder HIV/aids dan ook besmet raken door enkel te tongzoenen met een besmet persoon?

Is er een kans dat men besmet kunnen raken door enkel te tongzoenen? Zo ja, hoe groot is zo'n risico?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, en een ongezond persoon krijgt ook geen HIV van tongzoenen. Het virus wordt niet overgedragen in het speeksel. Als je allebei redelijk grote wonden in je mond hebt, dán pas loop je risico op besmetting door - uitgebreid - zoenen. Toegevoegd na 5 minuten: Voor alle duidelijkheid: er moet dan echt bloed-op-bloed contact zijn. Iemand met HIV kun je rustig uitgebreid zoenen ook als hij/zij of jij een wondje in je mond hebt, en evengoed als je dat allebei hebt. Als je allebei echt grote wonden hebt, en je zou die wonden op elkaar gaan wrijven, is er in theorie een klein risico. Maar van gewoon wat bloed in het speeksel krijg je niets, want dat komt niet in jouw bloedbaan terecht. Zelfs als je allebei wonden in je mond hebt, zou je behoorlijk wat moeite moeten doen om op die manier besmet te raken. Niettemin zou ik voor alle zekerheid zeggen dat als je echt allebei flinke wonden hebt, je beter even kunt wachten met uitgebreid zoenen.

Nee, alleen bij sex of bloed overgave

Veel mensen hebben onstoken tandvlees. Dat is echt wel iets om rekening mee te houden. Niet per se voor HIV maar wel voor andere SOA's, zoals Hepatitis B.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100