Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

kan je behandeld worden aan longkanker?

kan je behandeld worden aan longkanker?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja. Mijn oom is er aan behandeld, dus het kan.

Als je er optijd bij bent wel

Ja , door een goede behandeling van longkanker is het belangrijk om een onderscheid te kunnen maken tussen de diverse vormen van longkanker en om zo goed mogelijk het stadium van de ziekte te bepalen. Het stadium van de ziekte wordt bepaald door de grootte en uitbreiding van de tumor en de aanwezigheid van uitzaaiingen. Polikliniek longziekten met informatierek over longkankerDe beste behandeling voor longkanker is een operatie waarbij de tumor geheel wordt weggenomen. Maar een operatie heeft alleen zin indien er geen uitzaaiingen zijn en/of de tumor niet in omgevende structuren (bijvoorbeeld hart) gegroeid is. Helaas komt maar een klein percentage (minder dan 25%) van de patiënten met longkanker in aanmerking voor een operatie. Hierbij wordt een deel van een long (lobectomie) of een gehele long (pneumonectomie) weggenomen. Indien er wel uitzaaiingen zijn en/of ingroei is in omgevende structuren, dan zal de behandeling bestaan uit "chemotherapie", radiotherapie (bestraling) of een combinatie van beide. De juiste keuze hiervoor hangt af van het stadium van de ziekte en de conditie van de patiënt. Bij chemotherapie worden geneesmiddelen toegediend die in staat zijn om de ongeremde celdeling te stoppen en de tumor kleiner te laten worden. Radiotherapie maakt gebruik van straling en zal de kankercellen vernietigen. Een enkele keer zal geen van bovenstaande behandelingen tot de mogelijkheden behoren, bijvoorbeeld omdat de patiënt in een te zwakke conditie verkeert om het te ondergaan. De behandeling zal dan bestaan uit ondersteunende maatregelen om de symptomen draaglijk te maken.

Ja dat kan , De verschillende mogelijkheden om longkanker te behandelen zijn: operatie, chemotherapie, radiotherapie, endobronchiale therapie, experimentele middelen en alternatieve therapieën. Zeker bij longkanker is een operatieve ingreep alleen zinvol bij gehele tumorverwijdering, hetgeen afhankelijk is van tumorgrootte, uitzaaiingen en goede algemene conditie van de patiënt (met name hart- en longfunctie). Bij bepaling van de tumorgrootte en -plaats wordt een TNM indeling gebruikt, gekeken of lymfeknopen zijn aangedaan en of er uitzaaiingen zijn naar andere organen. De meest voorkomende operaties zijn lobectomie (verwijderen van een longkwab) en pneumonectomie (het verwijderen van de gehele long). Chemotherapie is behandeling met celdelingstoppende en celvernietigende werking. Geneesmiddelen met celdodende werking heten cytostatica. Teneinde een beter effect en geringere bijwerkingen te bereiken worden deze geneesmiddelen dikwijls gecombineerd gegeven. Radiotherapie is gebruikmaking van röntgenstraling, elektronenstraling of straling uit radioactieve bron met als doel het bereiken van genezing (curatief), aanvullend (adjuvant) of bestrijding/voorkoming van tumor- en/of uitzaaiingklachten (palliatief). Endobronchiale therapie omvat curatieve of palliatieve behandeling door middel van een bronchoscoop (zowel star als flexibel) in het binnenste van de luchtweg. Experimentele behandeling betreft behandeling binnen een wetenschappelijk onderzoek-kader, waarbij wordt onderzocht of de toegepaste middelen betere resultaten opleveren dan de gangbare (minder bijwerkingen, verminderd risico op tumorgerelateerde klachten, betere genezingskansen of langduriger levensverlenging). Alternatieve middelen zijn therapieën zoals het Moerman- of Houtsmullerdieet, accupunctuur, homeopathie of psychologische en psychosociale ondersteuning. Hierdoor kunnen patiënten zich beter voelen, zijn fitter of geestelijk sterker, hetgeen een goede aanvulling kan vormen op de reguliere behandeling, waardoor men beter in staat is deze te ondergaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100