Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je astma of allergie krijgen door het veelvoudig gebruik van poetsmiddelen waaronder ook sprays ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Of het onder astma of allergie valt durf ik je niet te zeggen, maar ik weet haast wel zeker dat er voldoende schadelijke stoffen in bepaalde schoonmaakmiddelen zitten die er voor kunnen zorgen dat je longen naar de knoppen gaan. Pijn bij ademen, moeite met ademen, dat soort dingen.

Bij jouw vorige vraag over allergie heb ik al uitgelegd, dat je een allergie kan ontwikkelen voor vanalles en nog wat. Een allergie is een vorm van overgevoeligheid. Dat kan ook zijn voor stoffen die op zichzelf helemaal niet schadelijk zijn, zoals stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijt, schimmelsporen of voedselbestanddelen. Dat zijn dan de allergenen. Allergenen komen vooral via de huid en via de luchtwegen het lichaam binnen, waarna het immuunsysteem deze allergenen onschadelijk probeert te maken met een soms 'overdreven' allergische reactie. Door histaminen aan te maken. De klachten (loopneus, tranende ogen, jeuk, benauwdheid, diarree) zijn niet afkomstig van het allergeen zelf, maar van de reactie van het immuunsysteem op het allergeen. De enorme niesbuien die veel mensen (ik dus ook) dienen ervoor om luchtwegen e.d. weer schoon te blazen. En ja dit kan dus ook bij het gebruik van poetsmiddelen, of sprays, of afwasmiddel, of ..........noem maar op. Een mens kan overal een allergie voor ontwikkelen. ------------------------------- Astma is echter iets heel anders. Astma is over het algemeen een chronische ontsteking van de longen. Chronisch betekent dat het blijvend is. Bij astma zijn de slijmvliezen in de longen altijd geïrriteerd, wat veel klachten kan veroorzaken. Dat is intrinsieke astma. Maar ook hier geldt: dat is per persoon verschillend en bovendien zijn er veel soorten astma. Je hebt ook nog inspanninsastma. --------------- Soms noemt men de aanvallen van een allergiepatient ook wel allergische astma. En dan kan het dus wel. Dat je een allergie tijdens je leven ontwikkelt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100